Energia i Forest – PECT
Els Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) són iniciatives que impulsen els agents del territori i lideren les entitats públiques locals per promoure actuacions que contribueixin a la transformació econòmica del territori i tinguin un fort componen d’innovació.
En el cas del Berguedà s’implementa el PECT d’Energia i Forest el qual té el repte de donar resposta als desavantatges competitius territorials creant un ecosistema d’innovació que fomenti l’aprofitament dels actius endògens existents i els valors de sostenibilitat per assolir un increment en la competitivitat de la industria del forest.
Tenint present
- Els desavantatges competitius: Envelliment, dispersió geogràfica, poca atracció industrial, inexistència d’universitat, fugida de joves qualificats…
- Els actius endògens: Bosc, paisatge, natura, patrimoni arquitectònic i cultural, gastronomia, esport, qualitat de vida, cohesió social, salut, benestar.
- Els sectors d’especialització territorial: Forestal-energègic, agroalimentació, tèxtil, sanitari, turisme, esport i salut.
Per aquest motiu es presenten els següents objectius:
1. Creació d’un model de gestió forestal de muntanya basat en l’economia circular
2. Cercar nous usos de la fusta per generar noves activitats i productes amb més valor afegit
3. Creació d’un ecosistema emprenedor i de talent per generar nova activitat econòmica en l’economia verda
Treballant per aconseguir els següents resultats:
- Creació d’ocupació.
- Creació d’empreses.
- Creixement empresarial
- Gestió del talent
El Consell Comarcal del Berguedà exerceix les tasques de coordinació del projecte, que consisteix en coordinar i fer seguiment de les actuacions amb les entitats participants, coordinar i fer el seguiment del projecte amb la DGAL i convocar, desenvolupar i participar en les reunions d’execució.
El FEDER aporta 81.617,50€ per a la present operació.
VALORITZACIÓ DEL PATRIMONI INDUSTRIAL AL BERGUEDÀ,
per a nous usos de creació cultural i turístics.
El Berguedà es destaca, entre altres, per posseir el patrimoni industrial més ric, únic i específic de Catalunya. Altres comarques catalanes es van especialitzar en un determinat tipus de producció però cap d’elles es va singularitzar en diversos sectors alhora com: el preindustrial llaner, el cotoner de les colònies industrials, el de les mines de carbó, el de les mines de petroli i per últim el del ciment. En tots ells el Berguedà ha preservat els conjunts patrimonials tèxtils i miners de més rellevància del país i, a més, en el cas de del petroli és l’únic indret on es va explotar i destil•lar aquest combustible.
En un món cada cop més globalitzat on tot tendeix a homogeneïtzar-se, la preservació d’aquests espais patrimonials tan singulars, específics, únics i que donen personalitat pròpia a la comarca ha esdevingut el nostre cavall de batalla.
El projecte “Valorització del patrimoni industrial al Berguedà, per a nous usos culturals i turístics” es construeix en base a 3 eixos d’actuació tots ells emmarcats en la valorització del patrimoni cultural de la comarca:
Eix 1. Recuperació, conservació i preservació del patrimoni industrial.
Eix 2. Recuperació, conservació i preservació del patrimoni natural i fluvial.
Eix 3. Foment de l’equilibri territorial en base a la recuperació dels usos.
Tots aquests projectes inclosos en el projecte Valorització del patrimoni industrial al Berguedà amb codi d’operació GO03-000782, Eix Prioritari EP06. Conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos, Objectiu Temàtic OT6. Conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos, Prioritat Inversió 6c. La conservació, la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural i Objectiu Específic OE.6.3.1. Promoure la protecció, foment i desenvolupament del patrimoni cultural, el Programa Operatiu PO FEDER 1420 va acceptar el projecte amb un cost total de 2.341.119,52 euros i un cost total subvencionable de 1.951.899,15 per a l’execució de les següents actuacions:
ACCIÓ 1.- RECONSTRUCCIÓ DEL TEATRE DE VILADOMIU NOU
ACCIÓ 3.- PROJECTE DE REHABILITACIÓ DE LA TORRE NOVA DE CAL PONS PER A ÚS POLIVALENT
ACCIÓ 4.- REHABILITACIÓ DE L’EDIFICI DEL XALET DEL CATLLARÀS
ACCIÓ 5. UN TOMB PER LA NOU DE BERGUEDÀ. PROJECTE D’IMPLEMENTACIÓ DE CODIS QR AL LLARG DEL CIRCUIT
ACCIÓ 6.- INTEGRACIÓ DE CAL METRE AL RIU LLOBREGAT
ACCIÓ 7.- CREACIÓ DE LA RUTA DE L’AIGUA DEL LLOBREGAT.
IMPULS DELS RECURSOS PATRIMONIALS AL VOLTANT DE LA VIA BLAVA DEL BERGUEDÀ
En el marc del document del Programa Operatiu Inversió en Creixement i Ocupació FEDER Catalunya 2014‐2020, l’actuació “Impuls dels recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà” s’emmarca en l’objectiu temàtic OT6: Conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos, concretament, en la prioritat d’inversió 6.3. Conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural i dins d’aquesta prioritat, en l’Objectiu Estratègic 6.3.1. promoure la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni cultural.
Concretament, el projecte busca la unió de punts d’interès patrimonial i cultural de la comarca per revaloritzar-los i realçar el seu potencial turístic. Aquesta unió no és altra que la que traça el riu Llobregat, de nord a sud, banyant les lleres i exercint i marcant influència sobre el territori, traduïda en l’existència de valors patrimonials tan notables com les colònies industrials. Aquesta influència fluvial també ha deixat edificacions que no deixen de ser herència directa de la potencialitat econòmica d’altres èpoques, sent exemples el Palau de Pinós i la Mina de Petroli de Riutort.
Les actuacions presentades han de servir per complementar l’execució del projecte Via Blava del Llobregat, impulsat i finançat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya com a entitat de planejament. Amb l’objectiu d’assolir un desenvolupament més equilibrat i sostenible del territori, aquesta actuació reafirma la voluntat territorial de recuperar patrimoni històric.
Actuació 1- RESTAURACIÓ DEL CASTELL DE PALAU A BAGÀ
Actuació 2- ESTABILITZACIÓ I SOSTENIMENT DE LA MINA DEL PETROLI DE RIUTORT A GUARDIOLA DE BERGUEDÀ
Actuació 3- ITINERARI EXTERIOR DE LA RUTA DEL CRETACI DE FUMANYA A FÍGOLS
Actuació 4- REMODELACIÓ DE L’ESGLÉSIA DE SANTA EULÀLIA A GIRONELLA
Actuació 5- MILLORA DELS TANCAMENTS DE L’EDIFICI DE LA TORRE DE L’AMO DE VILADOMIU NOU A GIRONELLA
Actuació 6- RESTAURACIÓ DE LES FAÇANES DEL PONT VELL AIGÜES AMUNT I AIGÜES AVALL A GIRONELLA
Actuació 7- CREACIÓ DEL PARC I MIRADOR SOBRE EL RIU LLOBREGAT A L’ENTRADA SUD A GIRONELLA
Actuació 8- MUSEU DE L’ART DEL BOLET PER A ACTIVITATS DE DIVULGACIÓ DEL MÓN DEL BOLET A MONTMAJOR
Actuació 9- REHABILITACIÓ I CONDICIONAMENT EDIFICI BATAN I CARDES PER CENTRE D’ENTITATS DE LA COLÒNIA PONS A PUIG-REIG
Actuació 10- MILLORA PAISATGÍSTICA I ARRANJAMENT DEL CAMI D’ACCÉS DE LA TORRE NOVA A PUIG-REIG
Actuació 11- AMPLIACIÓ D’ENLLUMENAT PÚBLIC A LA ZONA DEL BOSQUET DE CAL PONS I CAMÍ D’ACCÉS A LA TORRE NOVA A PUIG-REIG
Tots aquests projectes estan inclosos en el projecte Valorització del patrimoni industrial al Berguedà amb codi d’operació PR15-012706, amb l’objectiu de la conservació, la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural, el Programa Operatiu PO FEDER 1420 va acceptar el projecte amb un cost total de 2.489.005,68 euros i una despesa total subvencionable de 1.244.502,84 euros per a l’execució de les actuacions.
INVERSIONS AL CASTELL DE BERGA 2021
Els anys 2020-2021 s’han realitzat actuacions al jaciment del Castell de Berga amb l’objectiu de retirar-ne els elements no originals i preparar-lo per a futures intervencions arqueològiques. Així, s’ha extret la terra i el vas de l’antiga piscina de l’hotel “Mesón del Castillo”, s’han enderrocat dos dels murs construïts als anys 50 i també s’ha trasplantat l’esqueix de l’arbre de Gernika que estava plantat a la zona. El roure s’ha traslladat a un viver, on està previst que s’hi estigui uns anys per revifar-se per llavors ser tornat a plantar en un lloc encara per concretar.
Aquestes actuacions, subvencionades per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya, tenen com a principal objectiu deixar el jaciment en condicions per a futures investigacions i intervencions arqueològiques. De moment, gràcies a aquesta intervenció s’han posat al descobert murs i fonaments de l’antiga església que es calcula que al s. XXI-XXII coronava el turó. També s’han trobat restes humanes provinents d’enterraments medievals, i trossos de ceràmica.
Tota la informació i les restes obtingudes serà analitzada, i en els propers mesos es faran públiques les conclusions. Després d’aquesta intervenció, s’espera que es puguin anar realitzant més intervencions arqueològiques per estudiar i conèixer més a fons el passat de l’antic castell.