Des del 2015, el Consell Comarcal porta a terme un projecte de coeducació dirigit a centres de primària i a les seves famílies. La finalitat del projecte és esdevenir un recurs de coeducació realment pròxim als infants i a les seves famílies, a l’aula i a dins de casa, que ajudi a reflexionar i a transmetre valors d’igualtat social entre dones i homes.
El programa de coeducació del Berguedà s’anomena “Ni fades ni prínceps” i consta d’accions tan variades com la realització de tallers “Conta contes no sexistes”, una maleta pedagògica de coeducació i material destinat als professors de cicle Inicial per treballar transversalment la igualtat de gènere i la prevenció de les relacions abusives a l’aula. També es posen a disposició maletes viatgeres per a la coeducació “Ni fades ni prínceps” i maletes de contes destinades a les famílies i alumnes.
“Ni fades ni prínceps” vol impulsar accions educatives que ofereixin patrons i models de relació entre els gèneres, acompanyar els infants en la construcció d’una identitat lliure de prejudicis i estereotips i sensibilitzar i transformar la comunitat entorn a la igualtat efectiva de gènere.
El 2015 es va iniciar el projecte i cada any hi han partipat una vintena d’escoles i s’han fet més de 30 tallers. El 2019 hi participen 19 escoles de primària del Berguedà. Els tallers es realitzen durant el primer trimestre i arribaran uns 650 alumnes. Van començar el 17 d’octubre i acabaran el 16 de desembre.
Educació en la igualtat amb contes
Els contes són una bona eina educativa per aconseguir els objectius del projecte. Els diferents contes que es treballen són:
- Rosa Caramel
- Júlia, la nena que tenia ombra de nen
- El meu pare és mestressa de casa, i què?
- La meitat d’en Jan
- La petita Messi
- L’Artur i la Clementina
- Gastó, un bulldog molt elegant
- Soc una nena
- En ceba i en Pebre
- María
- La Rinxols d’ós
Aquest 2019, com a novetat, s’ha començat a treballar el conte Un papa a mida, una història que ens aporta una nova mirada a la realitat de les famílies monoparentals.