Avui, 28 de juny de 2016, en motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Alliberament de les lesbianes, gais, trans*, bisexuals i intersexuals (LGTBI) es conclou la campanya d’enguany Estimar sense diferències del Servei d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà per a la igualtat socioafectiva i de gènere.
L’ESTAT DE L’HOMOFÒBIA A CATALUNYA.
A través de les dades de l’informe 2015 de l’Observatori contra la Homofòbia, que recull i analitza les incidències de LGTBIfòbia a Catalunya, presentades a càrrec de l’Eugeni Rodríguez, president de l’entitat, es pot conèixer l’estat d’aquest fenomen al territori català.
Aquest informe és el primer després d’un any complet de l’aprovació de la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
Algunes dades destacables, totes elles extretes de l’Informe “L’Estat de l’homofòbia a Catalunya 2015” són:
Enguany l’OCH ha registrat 113 incidències, que poden tenir diversos itineraris. Un cop rebuda la incidència, l’equip jurídic de l’OCH fa una valoració i proposa un itinerari a la persona afectada.
El 2015, els principals itineraris que han tingut les 113 incidències registrades per l’OCH han estat set: el deure d’intervenció, aplicació de la Llei 11/2014, procés penal, Síndic/a de Greuges, mediació de l’OCH, procés laboral o no s’ha efectuat denúncia.
Per col·lectius, més de la meitat de les incidències registrades per l’OCH van ser cap a homes gais o bisexuals (55,7%). En segon lloc, les incidències cap a tot el col·lectiu LGTBI, és a dir Generalistes (16,8%). Aquestes es defineixen per anar dirigides a tot el col·lectiu.
En l’anàlisi per àmbits s’observa una diversitat de incidències que es donen en gairebé tots els àmbits de la vida quotidiana d’una persona: les agressions han estat les incidències més habituals el 2015 (30,97%). Per sobre del 10%, destaquen les incidències produïdes a Internet i xarxes socials (13,27%), les incidències d’Odi i exaltació (11,50%) i les de caràcter Institucional (10,62%). Les incidències en l’àmbit educatiu representen gairebé el 10% (9,73%), així com en l’àmbit laboral (7,96%) les incidències superen el 5%. Mentre que el dret d’admissió (3,53%), els mitjans de comunicació (2,66%), les incidències per discriminació en l’àmbit familiar (2,66%), les de victimització (1,78%), la vulneració dels drets sexuals i reproductius (1,78%) i altres diversos (3,54%), tot i no arribar al 5% sumen el 15,94% del total de les incidències.
Per a informació més detallada podeu consultar l’Informe 2015 íntegrament
La darrera activitat de la campanya serà la projecció a Gironella del film – documental XXY el proper dijous 30 de juny a les 20:00h a la Biblioteca de Gironella. El film explica la història d’una adolescent intersexual. Al finalitzar la projecció es repartiran les xapes commemoratives de la campanya.
Fins aquí les activitats de la campanya d’enguany. Des del Servei d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà esperem que aquesta campanya hagi contribuït profundament a conscienciar a tota la població de la nostra comarca sobre la importància de la normalització de la diversitat afectiva, sexual i de gènere.