Ahir a la tarda, dimarts 15 de novembre, al Casal d’Europa, es va presentar el projecte Europeu ScienceGirls. Aquest projecte Europeu el lidera, a Catalunya, la Universitat Politècnica de Manresa i compta amb la participació d’11 alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Guillem de Berguedà. Hi participen 8 països amb un total de 70 noies.
L’acte de presentació va anar a càrrec de Dolors Grau i Josep Font, responsables del projecte de la UPC de Manresa, i també del director de l’Institut Guillem de Berguedà, Ferran Camprubí. En la presentació també hi va assistir el Conseller Comarcal d’Ensenyament, Llorenç Altozano i el Regidor de l’Ajuntament de Berga Oriol Camps, representació de les alumnes que participen en el projecte, empresaris, professors… La UPC demanarà la col·laboració d’entitats, empresaris, institucions…
ScienceGirls té com a trets més importants: educar amb la igualtat i amb la coeducació, obrir portes a treballar amb la universitat i el contacte amb els estudiants d’altres països. El projecte té una durada de dos anys, és a dir, les alumnes participants actualment estan estudiant 3r d’ESO i continuaran en el projecte fins a 4t.
Segons dades aportades, un percentatge molt baix de noies accedeixen a estudis de ciències pures i a estudis tècnics. L’objectiu és detectar i trobar solucions perquè les noies no abandonin l’opció de dedicar-se a la ciència i a la tecnologia.
El projecte consta de tres fases. La primera fase per poder veure quina visió de la ciència i la tecnologia tenen les noies, la segona fase veure situacions de la ciència i la tecnologia a la vida quotidiana i la tercera fase és per treure’m conclusions i com encoratjar a altres noies a seguir per aquest camí.
La cloenda d’aquest projecte es farà a Berga, al març del 2018, amb una trobada de les 70 noies que hi participen i que durant 5 dies treballaran per treure conclusions. Des del Consell Comarcal s’aposta perquè en pròximes edicions aquest projecte es pugui ampliar a altres instituts de la comarca.