El Voluntariat per la llengua (VxL) posa en marxa la modalitat virtual del programa per tal que les persones que no poden trobar-se de manera presencial amb la seva parella lingüística ho puguin fer a través de videoconferència. D’aquesta manera, els participants podran practicar el català sense estar condicionats pel lloc on visquin o per qualsevol altre motiu.
Amb la nova modalitat, el programa de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) que gestiona el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amplia la seva oferta i les vies d’interacció en català entre persones d’arreu del món.
Per participar-hi com a voluntari (en cas que es vulgui ajudar una altra persona a practicar el català) o com a aprenent (en cas que es necessiti practicar-lo), cal ser major d’edat i inscriure’s a http://vxl.cat/participa-hi. A la fitxa que s’ha d’emplenar hi ha la possibilitat d’escollir la modalitat virtual, la presencial o ambdues.
Com sempre, la dinamitzadora del CNL Montserrat s’encarregarà d’assignar una parella lingüística d’acord amb la disponibilitat horària i les preferències del nou inscrit, donarà unes orientacions perquè les trobades virtuals siguin el màxim de satisfactòries, facilitarà materials de suport en línia per promoure les converses i atendrà totes les consultes o suggeriments que es vulguin fer.
El compromís de la parella lingüística és trobar-se una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes per parlar en català del que vulguin en un context distès el dia i l’hora que els vagi bé. En el cas de la modalitat virtual, ho podran fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.
D’altra banda, continua la modalitat presencial del programa. Actualment ja s’han format les primeres parelles lingüístiques de l’any 2017, grups de conversa amb la col·laboració de la Biblioteca de Gironella i a partir del març es preveuen noves formacions de parelles lingüístiques a totes les comarques que gestiona el CNL Montserrat i especialment a les capitals: Igualada, Manresa, Berga i Puigcerdà.
Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat. El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 fins ara hi han participat més de 100.000 parelles.