[lightbox link=”https://www.bergueda.cat/wp-content/uploads/2014/04/enginyeria-femení1.jpg” thumb=”https://www.bergueda.cat/wp-content/uploads/2014/04/enginyeria-femení1-300×171.jpg” width=”300″ align=”left” title=”enginyeria femení” frame=”true” icon=”image”]Des 17 de març fins a l’11 d’abril s’ha pogut visitar l’exposició “Dones de Ciència” a la Biblioteca de Puig-reig i a la Llar d’avis de Gironella, per on han passat un total de 80 joves.
Paral·lelament els joves de Batxillerat de l’Institut de Puig-reig i els de l’Institut Pere Fontdevila de Gironella ha participat a la conferència de la Dra. M. Dolors Grau Sotsdirectora de Promoció i Innovació docent de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa i Co-directora de l’ EXPLORATORI dels recursos de la natura, que sota el titol “Enginyeria es femení” ha analitzat les eleccions professionals de les noies, a quins estudis accedeixen les noies i analitzarem quins són els motius d’aquestes eleccions.
La dificultat de les dones per liderar en entorns científics i tecnològics, comença als inicis de la tria acadèmica on tenen barreres subtils i no conscients de discriminació.
Les dades estadístiques mostren que les dones que segueixen cursos de llicenciatura de matemàtiques i informàtica, segons dades de la Unió Europea, representen només una tercera part del nombre total d’estudiants en aquests cursos i el percentatge és encara menor en l’enginyeria, indústria i construcció, que només arriba al 24%.
Els números baixen notablement en els cursos de grau i postgrau perquè moltes no arriben a completar les seves carreres. Moltes vegades les que acaben es dediquen a l’ensenyament. Poques dones s’orienten a treballs tècnics, científics, d’investigació, d’enginyeria o de noves tecnologies.
A més les que hi ha són poc visibles.
La major proporció de dones investigadores en l’àmbit empresarial estan en els camps de les ciències agrícoles i mèdiques i els percentatges més baixos en l’enginyeria i la tecnologia. Només entre un 5% i un 10% de negocis d’alta tecnologia pertanyen a les dones
Molts estudis han demostrat que hi ha moltes raons per les quals les noies no escullen carreres tecnològiques, però bàsicament n’hi ha una i són els estereotips i rols de gènere que portem marcats els homes i les dones i que condicionen el nostre propi futur. Les dificultats en la nostra societat de compaginar la maternitat amb una carrera professional tecnològica també estan al darrera d’aquestes causes.
Que les dones entrin en la tecnologia especialment en aquests moments de crisi, constitueix una necessitat econòmica, de creixement i de competitivitat
Que les dones continuen excloses com a investigadores i innovadores no només es una pèrdua de talent i de mà d’obra qualificada, sinó també suposa l’exclusió de tipus específics de coneixements que les dones desenvolupen i mantenen, com a conseqüència dels rols de gènere.