El 19 de juliol de 2017, el Consell d’Alcaldes celebrat a Bagà reblava el compromís dels 31 municipis del Berguedà d’implantar un nou sistema de recollida de residus per tal de sortir de la cua de les comarques que menys reciclen a Catalunya i ser conseqüents amb el territori on vivim. Així, es determinà d’implantar el Porta a porta en una primera fase a Bagà, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella, mentre que a principis de novembre s’havia d’acabar d’implantar a Berga, Vilada i Avià. Per als 19 municipis restants, la recollida s’acordà que es faria en illetes de contenidors d’accés controlat.
No ha estat un procés fàcil i segur que, com tot, és perfectible. D’entrada, perquè estem parlant d’ajustar en menys d’un any el marc contractual, determinar on s’ubiquen les illes de contenidors amb accés controlat, difondre el Porta a porta a milers de persones, distribuir els kits a la ciutadania i a grans productors, planificar la implantació en el municipi més gran de Catalunya que tindrà Porta a porta – com serà Berga – i sobreviure a la setmana de retirar els contenidors. Un capítol especial, aquest darrer, sempre complex. Arreu on s’ha implantat el Porta a porta la retirada de contenidors s’ha fet abans de començar el servei per evitar fuga de residus d’aquells qui no volen reciclar, especialment en la posada en marxa. Aquesta retirada s’ha de fer un ordre lògic: primer els de recollida selectiva, després els d’orgànica i, finalment, els de resta per evitar que apareguin residus no desitjats a les fraccions reciclables. Aquest sempre és el moment més complicat de les implantacions perquè es produeix un impàs que provoca desconcert entre la ciutadania i fa evident la necessitat del canvi d’hàbits.
Avui diumenge 14 d’octubre comencem a 9 municipis, tot recordant a tothom a qui li manquin kits que, durant tota la setmana, hi ha previstos punts informatius de repesca a tots els municipis i també es posarà en marxa el servei d’atenció del Porta a porta a cada municipi els dies i horaris previstos. Podeu consultar tota la informació a www.triem.cat
Els primers dies de servei encara caldrà realitzar ajustos i millores, de manera que demanem paciència a la població i restem oberts a qualsevol suggeriment que tingui per objectiu millorar el servei. La recollida Porta a porta, a diferència de la recollida amb contenidors, és un sistema personalitzat i dinàmic que demana solucions moltes vegades també personalitzades i que es van implementant a mesura que el servei s’estabilitza.
Des del Consell Comarcal agraïm sincerament el civisme de la ciutadania i de les empreses, volem reconèixer l’equip humà tant del Consell com de les empreses gestores de residus i consultora Spora que tenien el repte d’ajustar-se als terminis fixats, però sobretot volem reconèixer, un cop més, la unitat d’acció amb els ajuntaments. El Porta a Porta no és un projecte del Consell, tot el contrari, és un projecte unitari amb tots els ajuntaments que de ben segur es posarà encara més en valor d’aquí a poc temps, quan del 30% de taxa de reciclatge ens situem al 70%.