El Consell Comarcal del Berguedà, també desenvolupa projectes mediambientals directament amb personal propi entre els quals ens agradaria destacar:
Participació al 2º Seminario sobre implantación, desarrollo y seguimiento de proyectos de compostaje doméstico y comunitario (2012)
El Consell Comarcal del Berguedà va ser una de les administracions convidades a nivell estatal a presentar la seva experiència sobre compostatge comunitari al Berguedà al 2n seminari sobre implantació, desenvolupament i seguiment de projectes de compostage domèstic i comunitari de la red estatal de compostatge, Composta en Red.
Participació al 2n seminari de residus de l’empresa AMBIENS (2012)
El Consell Comarcal del Berguedà va presentar l’experiència del compostatge comunitari al Berguedà durant aquest seminari de mediambient de l’empresa Ambiens a Òdena.
Tallers d’horticultura (2012)
Al setembre de 2012 el Consell Comarcal ha posat en funcionament, conjuntament amb els ajuntaments d’Avià, Bagà, Berga, Gironella, Guardiola i Puig-reig, set tallers d’horticultura. Aquesta acció forma part del programa de capacitació integral Cronos, en el qual hi participen el serveis socials dels municipis i diferents departaments del consell comarcal amb l’objectiu d’oferir diversos blocs formatius descentralitzats al Berguedà per tal de dotar d’eines i recursos a les persones. A través del taller d’horticultura es vol proporcionar coneixements sobre com menar un hort per a l’autoconsum de forma respectuosa amb el medi, al mateix temps que s’impulsarà la participació social i la promoció de les relacions intergeneracionals amb les persones del municipi. Durant el mesos d’abril i juliol es va desenvolupar una prova pilot amb el suport de l’Ajuntament de Vilada que ha permès disposar de coneixements pràctics per a la programació de l’acció a la resta de municipis de la comarca. Els tallers s’han organitzat en sessions grupals dirigides per una formadora especialitzada on s’ha combinat l’aprenentatge teòric i pràctic. Els ajuntaments han posat a disposició els espais necessaris per al desenvolupament dels tallers.
Curs de reconversió a l’agricultura ecològica (2012)
Donant continuïtat al Projecte Aliments Ecològics al Berguedà, després de la diagnosi inicial dels sector, la intenció és continuar apostant i fent difusió de l’agricultura ecològica a la comarca i és per aquest motiu que es va organitzar juntament amb el Consorci de Formació i Iniciatives l’agricultura ecològica per tal de potenciar el sector i donar-lo a conèixer. S’ha fet el següent curs per donar continuïtat al projecte, Curs: La reconversió a la producció agrària ecològica, una aposta de futur (28 de novembre de 2012).
Projecte dels aliments ecològics al Berguedà (2011)
El Projecte sobre Alimentació ecològica als menjadors escolars de la comarca del Berguedà s’ha dut a terme entre el Consell Comarcal del Berguedà i el Consorci de Formació i Iniciatives Cercs- Berguedà per tal de sumar esforços entre les dues administracions i poder assolir els següents objectius: apropar els aliments ecològics, de proximitat, als menjadors escolars del Berguedà i als usuaris potencials i donar a conèixer què són els aliments ecològics per promoure un estil de vida més saludable. El Consell Comarcal del Berguedà, el Consorci de Formació i Iniciatives Cercs-Berguedà i l’Oficina Comarcal del Berguedà del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van presentar l’informe del Projecte d’aliments ecològics als menjadors escolars del Berguedà el mes de desembre de 2011, on es detalla les activitats realitzades i els resultats de les entrevistes que es van fer durant el primer semestre del 2011 als productors ecològics, als directors dels centres escolars, a les AMPAS i als gestors dels menjadors escolars del Berguedà. A l’informe hi ha detallades totes les actuacions dutes a terme dins d’aquest projecte, com ara tallers a les escoles, exposició del CCPAE sobre aliments ecològics, jornada amb degustació, etc. Actualment es continua treballant en aquest projecte amb noves actuacions previstes per continuar treballant en aquesta direcció.
Projecte de sensibilització sobre l’ús de l’aigua als centres de secundària del Berguedà (2010)
L’objectiu d’aquest projecte era fomentar el respecte pel medi ambient i els seus recursos hídrics. La sensibilització afavoreix la conscienciació social per fer ús solidari, racional i sostenible de l’aigua, i es pretenia obtenir un canvi d’hàbits i aportar una visió global de la gestió de l’aigua. Al mateix temps potenciar coneixements i actituds dels alumnes i donar més eines al docents.
Fitxa resum del projecteProjecte Gotagotham (curs 2010-2011 i 2011-2012)
El Consell Comarcal del Berguedà coordina amb la Fundació Agbar el projecte gratuït “Gotagotham”. El Projecte consisteix en una jornada lúdica i educativa, de 90 minuts, dirigida als escolars d’Educació Primària, més concretament a l’alumnat de 3r de primària. L’alumnat viatjarà a un món imaginari anomenat Gotagotham, visualitzant un DVD i participant en uns jocs i tallers en els quals aprendran els cicles natural i urbà de l’aigua, i a estimar aquest recurs natural escàs (Projecte Gotagotham). Durant l’any 2012 hi han participat 225 alumnes de 15 centres de primària. Durant el curs 2012-2013 es continuaran oferint aquests tallers a les escoles de primària del Berguedà, gràcies a la fundació AGBAR.