El passat dimecres 4 de juny al Pavelló de Suècia va acollir la jornada “Del coneixement a l’acció: Intervenció social al Berguedà”. Aquesta jornada s’organitzava des del Consell Comarcal sota el paraigües d’un dels seus projectes insígnia el Berguedà en xarxa, com a espai de treball cooperatiu entre administracions i entitats de la comarca per millorar el benestar social dels persones.
La jornada la van presentar la consellera comarcal, Maribel Iglesias, el president del Consell Comarcal, Sergi Roca i el diputat de l’Àrea d’Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva. I a continuació les tècniques de l’Oficina d’inclusió social del mateix consell comarcal van presentar l’Observatori Social del Berguedà, una eina que s’emmarca en el Pla d’Inclusió Social del Berguedà, i que permet recollir i generar informació sobre pobresa, vulnerabilitat i inclusió social per planificar i avaluar de forma mes acurada les actuacions que se’n deriven. Aquesta eina permet veure tres grans blocs, mapa de recursos que permet cercar recursos inclusius de la comarca i dels seus municipis, tot seguit del bloc de xifres que a través de dades quantitatives podem copsar aquelles situacions que poden generar que una persona o família es trobi en situació d’exclusió. En aquest apartat les tècniques van destacar algunes dades de la situació actual i que sobretot posaven de manifest que tot i que la inclusió es pot donar en diferents àmbits de la vida és la interrelació entre aquests àmbits que pot deixar a una persona en una situació d’exclusió social. I per últim, el bloc dels documents, que inclou memòries, informes, estudis, protocols, tant d’àmbit comarcal, com nacional o estatal. Es pot consultat tota la informació al següent enllaç: http://inclusio.bergueda.cat/observatori.php .
Per demostrar que hi ha una gran xarxa d’agents que treballen per tal de disminuir els efectes de l’exclusió social o per aconseguir una millor cohesió social entre els berguedans i berguedanes es van exposar 4 bones pràctiques que es porten a terme, les parelles artístiques en l’àmbit de la salut mental, el Banc d’aliments i la taula d’entitats socials de Berga, un programa d’inserció sociolaboral per als diferents municipis de la comarca i per últim el servei de suport a les famílies + 3. Tots els 4 projectes van posar de manifest el valor afegit que els dóna el treball en xarxa.
- Segona edició Parelles artístiques-serveis de salut mental
- Ajudes en aliments – Taula d’entitats- Caritas Berga
- Projecte Cronos- Consell Comarcal del Berguedà
- +3 servei de suport a les famíles- Consell i Creu Roja
Per cloure la jornada el filòsof Jordi Grané va esperonar al públic assistent a ser persones creatives, trencant esquemes en la seva intervenció social hi que tot i que les cartes en la vida de cada persona estiguin marcades la manera de jugar-les depèn de cadascú, és aquí on les persones poden demostrar la seva capacitat de superar les adversitats i sortir-ne reforçats.
Aquest mateix dia, també va tenir lloc la reunió anual del Consell Rector del Berguedà en xarxa, aquest es un acte a porta tancada, on van participar els responsables polítics de les àrees i departaments relacionats en l’atenció a les persones de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona i que hi donen suport.
Durant la reunió del Consell Rector es va donar compte de l’activitat del projecte, de les seves Taules de Treball i comissions, i es va aprovar el pla d’acció per a la propera anualitat, que tindrà en compte la incorporació de la perspectiva LGTBI a la Taula d’Igualtat, acabar la guia d’actuació en casos de maltractaments a les persones grans i poder constituir la Taula d’Educació.