El Consell Comarcal del Berguedà redobla l’aposta per potenciar la practica del parapent a la comarca. L’ens ha col·laborat a fer possible el conveni perquè els camps d’aterratges de cal Foubes i els Arbres Blancs d’Avià i el d’enlairament de la primera Maria- al terme de Capolat-, els gestioni la Federació Aèria Catalana. D’aquesta manera es fa un pas per reactivar el parapent a la comarca.
L’Ajuntament d’Avià ha signat un conveni amb la Federació Aèria Catalana que gestionarà els camps. D’aquesta manera totes les persones federades en podran fer ús. El conveni preveu que el 60% de les despeses del lloguer dels camps les assumeixi la Federació i el 40% restant l’Ajuntament d’Avià. L’acord compta amb la col·laboració i el suport del Consell Comarcal del Berguedà que d’aquesta manera referma la seva tasca per donar suport a aquest esport. Per les seves característiques, la comarca és un escenari molt idoni per practicar-lo.
La presentació del conveni s’ha fet aquest dimecres al camp d’aterratge de cal Foubes amb la presència de Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, Abel Garcia, conseller comarcal d’Esports, Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià, Gerard Aran, regidor d’Esports avianès, Josep Mosoll, alcalde de Capolat i Alfred Sánchez, president de la Federació Aèria Catalana i membres de la junta directiva.
Abel Garcia, el conseller d’Esports i Turisme Actiu del Berguedà, ha manifestat que aquest conveni comportarà un benefici no només per els municipis d’Avià i Capolat sinó per tota la comarca. “Ens hem proposat treure el màxim profit de les possibiliitats que pot tenir el territori”. Per una banda “amb tot el que té a veure amb l’activitat esportiva” lligat amb la promoció econòmica de la comarca. En l’actual context de pandèmia “s’han de prendre decisions atrevides”. Garcia ha dit que el conveni esmentat és un exemple “de feina ben feta ” per part dels ajuntaments implicats, la Federació Aèria Catalana i el Consell “supervisant i donant un cop de mà allà on aquests municipis no poden arribar”.
Per la seva banda, Josep Lara, president de l’ens comarcal, ha destacat que el Consell Comarcal del Berguedà “hi és per això: per ser capaç de mancomunar activitats i ajudar als municipis”.
El Berguedà, zona expecional per volar en parapent
En la darrera dècada s’ha treballat per aconseguir que aquest esport s’estengués per tota la comarca aprofitant l’arrelament que té a Avià i Capolat. Amb el suport del Consell Comarcal del Berguedà i de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà així com també amb la col·laboració i treball voluntari d’uns quants practicants d’aquest esport, s’ha fet una prospecció per tot el Berguedà i es s’han detectat 21 zones potencials d’enlairament i aterratge situades en 18 pobles de la comarca. Al seu dia també es va redactar un reglament consensuat amb tot el sector per aplicar-lo a tota la comarca.
El Berguedà està considerat una zona excepcional per volar en parapent en totes les modalitats perquè reuneix totes les característiques necessàries. Té una orientació adequada. La disposició est-oest de les serralades principals permet que les gran vessants estiguin orientades al sud i al vent dominant quan les condicions meteorològiques són estables. Gaudeix també, de varietat del medi físic i terrestre. La diversitat de plana i muntanya, la varietat de sòls i de boscos, camps, turons, roques, facilita la creació de múltiples corrents dinàmiques i tèrmiques, aprofitables pel vol lliure en parapent. Reuneix unes condicions aerològiques idònies sobretot a la primavera, amb guanys d’alçada superiors als 3500 metres però a l’estiu ofereix les millors condicions per fer els vols de distància, tot i que, durant l’any és possible practicar el vol.
Un referent a la comarca
El municipi d’Avià ha estat des de fa més de 30 anys una referència per la practica del parapent. És una zona de vol reconeguda per la Federació Aèria Catalana des de l’any 1991, quan es va crear la primera escola de vol. Des d’aleshores s’han realitzat regularment proves de la lliga catalana de parapent i també de la lliga espanyola. Igualment ha estat punt de pas i meta d’altres competicions nacionals i internacionals. La zona de vol també permet dissenyar proves de dificultat variable i progressiva, començant per una dificultat menor adaptada als pilots menys experimentats.
Bona xarxa de comunicació per carretera
La comarca té una xarxa de carreteres que passa per totes les valls i que, amb una mica més d’una hora, permet, des de qualsevol punt del Berguedà, arribar a qualsevol punt de la zona de vol. Durant els vols de distància sovint s’ha d’aterrar en camps alternatius a l’aterratge previst. Al Berguedà tots són propers a municipis on es pot reposar i menjar alguna cosa, fet que els parapentistes valoren.
La notícia a altres mitjans:
- Avià, Capolat i la Federació Aèria desprivatitzen els camps d’aterratge i enlairament de parapent del Berguedà – AquíBerguedà
- Els camps de parapent d’Avià i Capolat seran d’ús per als federats – Regió7
- La Federació Aèria Catalana gestionarà els camps d’aterratge i enlairament de parapent d’Avià i Capolat – Nacióberguedà