El Consell Comarcal del Berguedà ofereix aquest juliol un servei de monitoratge de suport per tal que els infants i joves amb diversitat funcional puguin participar de les activitats de lleure a l’estiu. Enguany hi participaran una quinzena d’infants de diferents municipis de la comarca que gaudiran d’un monitoratge de quinze dies.
En aquest projecte hi treballen conjuntament serveis socials, l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP), els centres educatius, serveis especialitzats en diversitat funcional i les entitats de lleure i esportives de la comarca. D’aquesta manera es poden detectar infants i joves a qui cal aquest servei. La consellera d’Atenció a les Persones, Anna Maria Serra ha exposat que aquests joves “sense aquest monitoratge no podrien participar a les activitats de lleure”. D’aquí la importància d’aquesta proposta.
Els tècnics del Consell Comarcal del Berguedà han detectat un augment creixent de la demanda i ja s’estan estudiant alternatives per ampliar el servei de cara l’estiu del 2022.
Aquesta proposta es va iniciar el 2010 amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats dels infants i joves i potenciar-ne l’autonomia de manera que tothom pugui participar als espais esportius i de lleure als municipis de la comarca.
El projecte compta amb la col·laboració econòmica de la Diputació de Barcelona.
D’altra banda, el Consell Comarcal del Berguedà també ofereix suport a l’alumnat que assisteix al casal d’estiu especialitzat per persones amb discapacitat intel·lectual que realitza Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. Aquest casal neix per tal d’oferir a persones amb discapacitat intel·lectual activitats de lleure especialitzat durant el període d’estiu.
En aquest casal està previst que hi participin 8 infants. El Consell Comarcal fa una aportació per tal de garantir que tots els nens i nenes puguin gaudir d’uns mínims de dies de lleure, sigui en el lleure inclusiu o en el lleure especialitzat.
Millorar la qualitat de vida
La consellera Anna Maria Serra ha destacat que la participació d’infants i joves a les activitats esportives i de lleure “ajuda a millorar la qualitat de vida de totes les persones, especialment d’aquelles que són més vulnerables com a conseqüència d’alguna discapacitat, incidint positivament en aspectes claus com la salut, la inclusió i la cohesió social de la ciutadania”.
Per altra banda, “el tarannà inclusiu i d’atenció a la diversitat de les entitats de lleure i esportives de la comarca és cada cop més important i volem que així continua sent”. En aquest sentit ha exposat que es recullen “les demandes i voluntats dels infants i les seves famílies”.
La consellera Anna Maria Serra assegura que la inclusió “no s’ha de limitar a l’horari escolar, ha de ser possible en les activitats complementàries, esportives i de lleure perquè és un element clau”. Els infants i els joves amb discapacitats han de tenir garantit l’accés i participació a l’oferta d’activitats de lleure i esportives. “Aquest fet ens enriqueix com a societat i, a més, des del punt de vista democràtic, fomenta el principi d’igualtat i el de participació ciutadana”. I ha posat l’accent en el fet que la inclusió en el lleure i l’esport “forma part d’una de les necessitats vitals dels infants i dels joves, perquè puguin sentir-se partícips d’un grup, aprendre a relacionar-se, sentir-se acollits i acceptats cada dia, aprendre a conviure, a fer coses per ells mateixos”.