El Berguedà continua apostant per oferir una oportunitat d’emancipació real i de regularització de la situació administrativa a joves tutelats i extutelats de 17 a 21 anys a través del programa Treball i Formació del Servei d’Ocupació de Catalunya.
L’objectiu principal d’aquesta convocatòria és fer arribar el Programa de Treball i Formació a la població jove i en especial a aquella més vulnerable, a través d’una subvenció per a contractes laborals de 12 mesos amb formació en un entorn laboral protegit, per facilitar la seva incorporació al mercat de treball ordinari.
Al 2020 la comarca va oferir un total 7 places en aquesta mateixa convocatòria. Concretament, dues de peó de la brigada del Consell Comarcal del Berguedà, dues places a l’Ajuntament de Gironella i tres més a l’Ajuntament de Puig-reig a les respectives brigades municipals.
La bona acollida d’aquesta primera experiència al programa ha fet que aquest 2021 es tornin a sol·licitar les 7 places.
Durant els 12 mesos de contractació en entorn de treball protegit, els joves adquireixen competències bàsiques i transversals que els preparen per la posterior incorporació al mercat laboral ordinari. En el transcurs de l’experiència laboral el programa també els ofereix una formació, en el cas del Berguedà, en competències transversals.
El conseller de Joventut, Abel Garcia, ha explicat que aquesta transició “és especialment necessària en el cas dels joves tutelats i extutelats per la Generalitat”.
Aquest procés presenta una casuística administrativa complexa. Quan els joves arriben a la majoria d’edat, veuen com se’ls limiten les mesures de protecció com a menors tutelats i aquesta circumstància “pot comportar un risc d’exclusió social si no es fa un bon acompanyament”, segons explica el conseller Abel Garcia.
La consellera d’Atenció a les persones, salut i polítiques d’igualtat, Anna Maria Serra, explica que “el programa serveix als joves per prendre consciencia de l’entorn laboral, un espai que els aporta estabilitat i els dona una referència per aconseguir experiència i encaminar les seves voluntats. Amb aquest programa es motiven, es veuen capaços de fer-ho i això els acaba donant autonomia”.
L’acompanyament a l’emancipació d’aquests 7 joves contractats a la comarca del Berguedà s’ha vehiculat a través de la figura de les Dinamitzadores d’Emancipació Juvenil del Consell Comarcal del Berguedà.
Un programa d’èxit
L’èxit del programa queda demostrat amb els resultats de l’any 2020. Dos dels joves contractats amb la prèvia condició d’extutelats, han millorat la seva qualitat de vida, tant a nivell d’adquisició de competències laborals i formatives, com a nivell personal, podent viure de forma autònoma i digna en pisos compartits i fins hi tot, retrobar-se amb les seves famílies al país d’origen després de quatre anys de no veure-les.
Els altres cinc joves amb la prèvia condició de tutelats, han pogut abandonar els Centres d’Acollida, quatre d’ells amb un habitatge amb contracte propi com a titulars i, el cinquè, compartint pis amb altres persones.
Pel que fa a la seva situació laboral dels 7 joves, dos d’ells han pogut inserir-se en el mercat laboral ordinari i a dos més se’ls ha allargat contracte amb l’ajuntament. Actualment els altres tres estan en recerca activa de feina.
Finalment i gràcies a la contractació laboral d’aquests 12 mesos, tots ells han pogut regular la seva situació administrativa i obtenir el permís de residència i treball, fet que els facilita la contractació al mercat ordinari.