El Consell Comarcal del Berguedà, portarà a debat d’un ple extraordinari que se celebrarà aquest dimecres, 19 d’octubre a les 19h, les propostes de modificacions de les ordenances fiscals pel 2023. Entre aquestes, la dels residus sòlids urbans amb l’objectiu d’anar ajustant la recaptació al cost real de la prestació d’aquest servei. L’ens comarcal proposa un increment del 10,2% d’acord amb l’Índex de Preus al Consum (IPC) de l’agost per tal de pal·liar el màxim possible la pressió fiscal a la ciutadania tenint en compte l’actual context econòmic caracteritzat per una marcada tendència inflacionista.
La proposta de modificació s’ha donat a conèixer en una reunió informativa amb els alcaldes celebrada aquest dimarts a l’Ajuntament de Sagàs.
El servei de recollida i gestió de les deixalles que presta el Consell Comarcal del Berguedà té un cost anual de més de 5,2 milions d’euros que inclou el servei de recollida, el servei de deixalleria i voluminosos, el pagament del cànon d’entrada a l’abocador, així com la gestió i el tractament de residus. Mentre que el mateix 2021, els ingressos van ser de poc més de 4,6 milions d’euros que provenen majoritàriament de la taxa de residus, entrades a l’abocador, el retorn del cànon i selectiva.
El servei arrossega un dèficit històric. I, en els darrers sis anys aquesta ordenança només s’ha modificat en tres ocasions. De manera que mentre els costos només han fet que pujar -especialment el del cànon per abocar a Font Ollera que enguany és de 59,10 euros per tona, però que el 2023 serà de 65,30 i el 2024 arribarà als 71,60 euros-, els ingressos no han seguit la mateixa tendència.
Evolució de la taxa de residus
Els estudis tècnics preceptius per fixar aquesta taxa, recomanaven aplicar un increment de més del 30% per cobrir el cost del servei el 2023. Tanmateix, i tenint en compte l’actual conjuntura econòmica negativa, el govern del Consell Comarcal ha apostat per aplicar un increment molt menor, concretament el 10,2% que coincideixi amb el de l’IPC. L’objectiu és mitigar la pressió fiscal a la ciutadania.
Així el preu del rebut domèstic passarà dels 125,84 euros anuals actuals als 139 euros que es cobraran el 2023, el que suposa que cada família pagarà 0,38 cèntims al dia per rebre el servei. Pel que fa al rebut dels nuclis disseminats passarà dels 69,44 euros als 77 euros anuals.
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara ha indicat que l’increment ajustat a l’IPC “el proposem tenint en compte la doble finalitat de mantenir un servei públic bàsic que presta el Consell i, a la vegada, no incrementar l’esforç fiscal dels ciutadans en uns moments especialment complicats”.
Josep Lara ha recordat que “el rebut de les deixalles va estar tres anys congelat, concretament els anys 2018, 2019 i 2020”. En aquestes anualitats el preu dels rebuts de les famílies va ser de 113,90 euros anuals. El 2021 es va començar a aplicar increments per ajustar la balança de la prestació del servei. Així el rebut domèstic va passar als 121 euros anuals, el 2022 s’ha situat en els 125,84 euros ja que es va aplicar l’augment de l’IPC i pel 2023 es proposa 139 euros, un augment alineta amb l’increment del cost de la vida. El president del Consell Comarcal del Berguedà ha indicat que malgrat tot “hem apostat per no incrementar més la pressió fiscal a les famílies perquè som conscients de les dificultats que suposa l’actual moment econòmic.”
Es proposa crear una nova ordenança per matricular embarcacions a la Baells
El Consell portarà al ple extraordinari d’aquest dimecres, 19 d’octubre, una ordenança reguladora de la taxa per a l’atorgament de matrícules als usuaris d’embarcacions a l’embassament de la Baells.
El fet imposable de la taxa és l’atorgament, per part del Consell Comarcal, de matrícules a les embarcacions usuàries de l’embassament.
Per les noves matrícules o renovacions, cal presentar la declaració responsable de navegació, segons el model oficial que s’indica a la pàgina web del Consell Comarcal del Berguedà, i efectuar el pagament corresponent de la taxa.
Un cop rebuda la documentació, i en un termini de cinc dies hàbils, el Consell Comarcal emetrà un escrit amb la matrícula i el temps pel qual l’embarcació associada té permís per navegar a la Baells.
Pels anys successius, el Consell Comarcal aprovarà el padró de la taxa en el que hi constarà la quota a pagar durant l’exercici en proporció a la data de finalització de l’autorització i emetrà els corresponents rebuts.
En total, el ple del Consell Comarcal debatrà la modificació de deu ordenances. Les ja esmentades i també d’altres com la dels preus públics per utilitzar les veles que l’ens posa a la disposició dels ajuntaments per fires o festes o la de la prestació del banc d’ajudes tècniques i els serveis de teleassistència. La majoria es mantenen.
La reunió informativa també ha comptat amb la intervenció del president sortint i l’entrant del Casal d’Europa, Jaume Farguell i Eduard Barcons, que han convidat als representants municipals a ser patrons d’aquesta fundació privada que afronta una nova etapa.