La Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, a Gironella, ha acollit aquest dilluns al matí la presentació del Protocol per a l’abordatge integral de les violències masclistes al Berguedà a través d’una jornada formativa per a professionals de la xarxa comarcal.
Els més de 40 assistents a la jornada formativa han rebut una formació específica dels circuits que marca el protocol per tal que la implementació d’aquest sigui el màxim d’eficient.
L’acte de presentació del nou protocol ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i l’alcalde de Gironella, David Font, que han atès a la premsa i han destacat la necessitat de què les institucions tinguin a les seves mans un mecanisme actualitzat i poderós per actuar i erradicar aquesta xacra social.
Josep Lara ha afirmat que “amb l’actualització d’aquest protocol fem un pas més i aconseguim un document transversal que aglutina tots els agents. Això ens aportarà una coordinació que ens permetrà anar tots a l’una i que farà que tots els professionals de la comarca puguin actuar de la mateixa manera i ser eficients a l’hora d’abordar aquesta problemàtica social”.
David Font ha explicat que “és important que el Consell Comarcal posi a disposició dels Ajuntaments i els seus professionals un protocol integral que ens permeti anar a l’una i afrontar aquestes situacions. Facilitarà que davant d’un possible cas s’actuï de manera ràpida, conjunta i coordinada per donar la millor resposta”.
El protocol determina un model d’intervenció en xarxa que coordina els recursos, serveis i agents del territori per abordar qualsevol situació de violències masclistes, des d’una mirada amplia i integral que posi al centre els drets de les dones.
Les intervencions del protocol se centren a intervenir en totes les possibles fases de la violència: detecció, atenció, recuperació i reparació.
El nou protocol també vol anar més enllà de la violència en l’àmbit de la parella i per aquest motiu també inclou altres àmbits i formes de violència contra les dones, com poden ser discriminacions per opció sexual, identitat o expressió de gènere.
D’aquesta manera es vol arribar a un model conjunt que incorpori tots els eixos d’actuació, en les fases i en els tipus de violències.
Un protocol amb la voluntat ferma d’acabar amb les violències masclistes
El ple ordinari del Consell Comarcal del Berguedà del passat 26 d’octubre va aprovar per unanimitat el nou protocol amb la voluntat de millorar la intervenció per l’eradicació de les violències masclistes i amb l’objectiu de ser una eina que estableixi tots els mecanismes per garantir una intervenció coordinada que permeti assegurar la prevenció, detecció, atenció i recuperació de les dones, així com dels fills/es i persones a càrrec que hagin viscut algun tipus de violència.
Segons dades de la “Macroencuesta de la violencia contra la Mujer 2019 de la Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género”, els resultats obtinguts amb les dones enquestades a Catalunya indiquen que el 41,4% han estat víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella al llarg de la seva vida.
A partir de les dades del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, l’any 2021 es van atendre a 2.602 víctimes per delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, un increment del 27% respecte l’any anterior, per violència masclista en l’àmbit de la parella es van atendre 14.076 víctimes.
Pel que fa a la comarca del Berguedà, el Servei d’Informació i atenció a les dones del Berguedà durant l’any 2021 va atendre 68 dones en situació de violència masclista, i 14 menors fills i filles d’aquestes dones.
Aquestes dades han fet que el Consell Comarcal del Berguedà tingui una ferma voluntat per treballar per aconseguir una comarca lliure de violències masclistes i hagi aprovat i començat a implementar amb aquesta jornada celebrada a la Torre de l’Amo el Protocol per a l’abordatge integral de les violències masclistes al Berguedà.
Els precedents
L’any 2010, el Consell Comarcal del Berguedà va dotar-se d’un protocol per l’atenció de les dones que patien la violència masclista i posteriorment, del 2014 al 2020 va estar vigent el Pla Estratègic de Polítiques de Dones del Berguedà.
El 2021 es va impulsar un protocol per actuar davant les violències sexuals als espais d’oci nocturn de la comarca amb la finalitat de generar corresponsabilitat en la lluita contra les agressions masclistes.
Ara, revisant i actualitzant el pla del 2021, es posa en marxa el Protocol per l’abordatge integral de les violències masclistes al Berguedà.
Tots els protocols establerts pel Consell Comarcal del Berguedà es poden consultar en aquest enllaç.