El nou servei de recollida selectiva amb contenidors tancats i amb control d’accés a través de la identificació dels usuaris, que s’aplicarà als 19 municipis del Berguedà on encara es recull la brossa sense restriccions, ha de permetre consolidar d’índex de recollida selectiva al conjunt de la comarca per sobre del 70%.
Aquest divendres, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà i Vicenç Linares, conseller de Medi Ambient han informat que s’ha convocat un ple extraordinari per debatre l’aprovació dels plecs del concurs. La sessió se celebrarà el dilluns, 27 de febrer, a les 7 de la tarda.
Aquest nou model de recollida de residus urbans té com a objectiu principal consolidar el Berguedà com una de les tres comarques catalanes amb millor índex de recollida selectiva. Per fer-ho es posarà a disposició de la ciutadania que viu en els pobles més petits contenidors tancats amb control d’accés i identificació dels usuaris, els anomenats contenidors intel·ligents. Així mateix, s’incorporen millores a l’actual model del porta a porta tal i com ha detallat el conseller, Vicenç Linares.
Després que el 2018 es va aplicar la recollida de residus amb el model del porta a porta a 12 dels 31 municipis berguedans, ara el Consell Comarcal del Berguedà, ens que gestiona aquest servei als 29 municipis de la comarca que li han atorgat la dispensa preceptiva, fa un nou pas per incrementar encara més els índexs de reciclatge comarcals. El Berguedà que ha estat líder de reciclatge el 2019 i el 2020 a Catalunya i que el 2021 ha estat la segona comarca catalana en índex de reciclatge amb un 68,70% , no vol perdre pistonada.
El nou servei de recollida de residus amb contenidors tancats per recollir les quatre fraccions (orgànica, resta, paper i envasos) s’aplicarà als municipis de Borredà, Capolat, Castell de L’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, l’Espunyola, Fígols, Gisclareny, Gósol, Montclar, Montmajor, La Nou de Berguedà, la Quar, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Vallcebre i Viver i Serrateix.
Quan el sistema de contenidors intel·ligents es posi en marxa, es retiraran els vells per evitar abocaments incontrolats. I tot seguit s’instal·laran els nous contenidors que només seran accessibles amb targeta o a través d’una aplicació del telèfon mòbil i estaran agrupats en àrees. Aquestes àrees tindran més capacitat i disposaran de contenidors de càrrega bilateral automatitzada. Es tracta d’una de les modalitats més modernes que hi ha actualment al mercat, són més eficients i ofereixen una millor imatge a la via pública.
Porta a porta als establiments rurals disseminats
Paral·lelament a la recollida dels nuclis urbans, el nou servei incorpora una recollida porta a porta rural de baixa intensitat. Consistirà a recollir els residus de les cases de turisme rural disseminades, restaurants i altres activitats que es troben fora dels nuclis urbans. La freqüència dependrà de la temporada, serà setmanal o quinzenal. Als establiments se’ls facilitarà els contenidors adequats i un compostador de nova generació i podran gestionar la totalitat dels seus residus en origen. De forma excepcional, però sempre que es requereixi per circumstàncies de producció extraordinària de residus, aquests establiments podran aportar residus a les àrees de contenidors assignades, mitjançant identificació.
A més, els càmpings disposaran d’àrees de contenidors de càrrega bilateral, d’ús exclusiu dels seus usuaris, que seran recollits per l’empresa amb la mateixa freqüència que la ciutadania en general. Aquests contenidors de càrrega bilateral, tenen una bona imatge i disseny, i permetran, si el càmping ho vol fer per iniciativa pròpia, la identificació de l’usuari dins mateix de les dependències. Aquestes darreres millores del servei hauran de ser assumides i implantades, en cas de voler-ho, pel mateix càmping.
Agents d’acompanyament per atendre la ciutadania
El nou servei de gestió de residus, incorporarà un equip d’agents d’acompanyament. Es tracta de persones formades que es dedicaran exclusivament a l’atenció ciutadana. Una de les seves funcions principals serà la d’informar a la ciutadania, oferir-los consells i assessorament personalitzat. També treballaran per resoldre incidències, controlar el servei i fer la tramitació, si s’escau, d’informes i actes de denúncia per males praxis o negligències relacionades amb els residus urbans. Aquests informes i actes seran remesos a les administracions competents per a tramitar les denúncies i executar les sancions.
El nou model es posarà en marxa de forma progressiva durant el mig any següent de la signatura del contracte d’adjudicació. Abans es farà una campanya informativa i d’educació ambiental amb una durada de tres mesos per explicar com s’implantarà el nou model que estarà adreçat a la ciutadania en general i als grans generadors de residus. Es faran reunions i es difondrà material informatiu específic. El servei serà sotmès a una enquesta de valoració ciutadana un cop l’any.
El calendari del nou model
El procés de licitació es portarà a l’aprovació d’un ple extraordinari, el dilluns 27 de febrer. Les previsions són que durant l’any 2024, es posi en marxa el nou servei, que suposarà renovar les flotes de camions, aplicar un programa informàtic per controlar la gestió i el manteniment dels recursos humans actuals.
El nou model surt a licitació per un període vuit anys prorrogable a dos més. L’import anual de licitació és de 3.673.337,63 euros i 367.333,76 euros del 10% de l’IVA, en total 4.040.671,40 milions d’euros anuals.
“Una millora estratègica”
El nou model suposarà “una millora estratègica en la recollida de residus i un gran pas pel Berguedà, és una fita històrica” ha assegurat Josep Lara, el president del Consell Comarcal. “Servirà per donar resposta a les necessitats dels 29 municipis de la comarca que tenen dispensades les competències al Consell i perquè tothom tingui les mateixes oportunitats per reciclar.” Hi ha afegit que “ara se’ls hi posa molt més fàcil i es millora la prestació del porta a porta als municipis on es realitza.”
El president Josep Lara ha destacat que d’aquesta manera, el Consell Comarcal del Berguedà redobla la seva aposta per fomentar una comarca una sostenible. A més es completa el model que es va iniciar l’any 2018 que ha posat el Berguedà al capdavant dels rànquings de reciclatge de Catalunya.