A partir d’aquest dimarts, 16 de maig, s’obre una borsa comarcal de socorristes i vigilants aquàtics per cobrir les demandes dels ajuntaments berguedans per a les piscines municipals aquest estiu. Els consistoris podran usar aquesta borsa per cobrir les necessitats que tinguin. Estarà oberta fins al 26 de maig. Es pot trobar més informació en aquest enllaç: https://www.adbergueda.cat/ocupacio/processos-de-seleccio
Aquesta serà la quarta convocatòria d’una borsa de socorristes i vigilants aquàtics per tal de cobrir les vacants de les piscines municipals de la comarca amb persones que disposin de les titulacions requerides. Aquestes borses s’han obert els anys 2020, 2021, 2022 i enguany.
La falta de socorristes per a la temporada d’estiu és una constant any rere any a les piscines del Berguedà. D’aquí que s’hagi buscat la manera de posar-hi remei. Concretament, s’han format alumnes perquè obtinguin la titulació de socorrista aquàtic amb l’objectiu de cobrir l’elevada demanda que hi ha al mercat d’aquests especialistes.
Una aliança a quatre bandes entre l’institut l’Alt Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i la Cambra territorial del Berguedà de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha fet possible que els alumnes de segon curs del cicle formatiu de grau mitjà “Guia en el medi natural i temps de lleure” assoleixin, de forma paral·lela a aquests estudis, la titulació de socorristes aquàtics. De manera que ja podran exercir aquesta professió en la temporada de bany d’enguany.
Habilitació especifica
Per aconseguir que els alumnes d’aquest cicle formatiu puguin assolir també la titulació en socorrisme aquàtic ha calgut enllaçar la formació professional de grau mitjà de l’institut l’Alt Berguedà amb el vistiplau del departament d’Educació de la Generalitat amb la formació ocupacional de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà a través del departament d’Empresa i Treball i en col·laboració amb la Cambra territorial del Berguedà de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Les dues titulacions comparteixen algunes unitats de competència de manera que els alumnes de l’institut l’Alt Berguedà han hagut de realitzar part dels estudis del Certificat de Professionalitat per poder obtenir l’habilitació com a socorristes.
La formació de Certificat de Professionalitat es va iniciar l’octubre de 2022 de manera sincronitzada amb els estudis del cicle formatiu de grau mitjà per facilitar que tots els alumnes del cicle tinguessin la possibilitat de dur a terme aquesta formació. Una vintena d’alumnes han fet el mòdul de pràctiques professionals no laborals en diferents piscines del Berguedà i del Bages. Han cursat 40 hores del mòdul de prevenció d’accidents en instal·lacions aquàtiques i 90 hores de rescat de persones accidentades en instal·lacions aquàtiques. El cost de la formació és de 27.197,50 euros.
Solucions a mida
Gemma Montanyà, directora de l’institut l’Alt Berguedà ha explicat que ” el fet que l’alumnat del cicle formatiu de grau mitjà “Guia en el medi natural i de temps de lleure” obtingui, juntament amb el seu títol de tècnic, el títol de Socorrisme Aquàtic, dona un plus de qualitat i un tret característic als estudis oferts pel centre i amplia les possibilitats professionals del nostre alumnat.” Ha agraït, a més a més, els esforços invertits en el desenvolupament del projecte a tot el professorat del cicle, el Consell Comarcal del Berguedà, l’Agència del Desenvolupament del Berguedà i la Cambra de Comerç de Barcelona. El finançament econòmic ha estat clau i seria necessari mantenir-lo per garantir la continuïtat del títol i del projecte.
Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà ha posat l’accent en la importància d’aquesta habilitació perquè els estudiants puguin obtenir la titulació de socorrisme aquàtic. “Institucions com els ajuntaments pateixen la manca de socorristes per cobrir aquestes places a les seves instal·lacions durant la temporada d’estiu. Ara s’ha buscat una manera de pal·liar aquesta mancança.” Lara ha destacat el treball en xarxa que ho ha fet possible.
Per la seva banda, Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà ha afirmat que “des del mateix territori hem pogut trobar la solució a un problema important. Hem aprofitat sinergies, tenim el capital humà, és a dir els estudiants, el centre de formació, l’institut i sobretot la capacitat tècnica i política per haver habilitat una complementarietat formativa per poder incorporar aquests joves al mercat de treball en l’àmbit aquàtic que a l’estiu a la comarca hi ha una alta demanda.”
Aquesta formació donarà oportunitat “als i les joves del Berguedà. Amb aquest treball conjunt es fa possible que aquest col·lectiu tingui més portes obertes al mercat laboral” ha exposat Abel Garcia, conseller comarcal de Joventut destacant l’aposta de l’ens comarcal per impulsar polítiques actives per aquest sector.
Per la seva banda, Virginia Tenorio, directora de qualificació professional de la Cambra de Comerç de Barcelona ha dit que “és quan aconseguim donar resposta als interessos professionals dels/les joves i les necessitats de talent de les empreses i entitats del territori, quan els programes cofinançats amb Fons Social Europeu, com el PICE, passen de ser programes formatius a assolir el seu veritable objectiu de millora de l’ocupació i inserció laboral. Al Berguedà ja són 81 joves PICE.