A partir del proper dilluns, 29 de gener, l’aplicació TAD CAT, que fins ara s’utilitzava per sol·licitar els serveis de transport a demanda del Berguedà, deixarà d’estar operativa. En el seu lloc, els usuaris del transport a demanda de la comarca podran utilitzar l’app Flexitransport, que és molt més intuïtiva i fàcil d’utilitzar que l’anterior, la qual cosa facilitarà el procés de reserva de sol·licituds, i a més també aporta nous avantatges per als usuaris.
Aquest dilluns, representants del Consell Comarcal del Berguedà, juntament amb l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i l’ATM de Barcelona, han presentat la posada en funcionament d’aquesta nova aplicació, que ja es pot descarregar a Google Play i iOS. Una vegada descarregada, cal registrar-se com a usuari, i a partir d’aquí ja es poden fer sol·licituds a través de l’app.
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé ha posat de manifest “la necessitat de millora de la xarxa de transport públic, implementant mesures que permetin cada vegada anar més a la demanda”. La nova aplicació Flexitransport que s’ha presentat avui “és una millora, però cal continuar lluitant perquè el Berguedà formi part del sistema tarifari integrat. No pararem fins a aconseguir-ho“. Pel dirigent berguedà “el model de transport públic ha de caminar cada vegada més cap al transport a la demanda a través de la digitalització, no pot ser que hi hagi línies regulars que transportin aire”.
L’AMTU és l’entitat que ha assessorat el Consell Comarcal del Berguedà en la implementació del servei de transport a demanda i qui actualment també gestiona les peticions que fan els usuaris. A més, l’AMTU ha desenvolupat, amb el suport de l’ATM de Barcelona, la nova aplicació Flexitransport.
El director general de l’AMTU, Joan Serra, ha explicat que “quan al 2020 el Consell Comarcal del Berguedà va encarregar a l’AMTU la gestió del servei de transport a demanda, ja vam introduir una millora substancial com va ser l’aplicació TAD CAT. Però avui, amb la nova aplicació del Flexitransport fem un pas endavant en la gestió, la planificació i l’ús del servei de transport a demanda a la comarca del Berguedà, amb un equip tecnològic més avançat.
L’aplicació del Flexitransport és més intuïtiva i funcional i, per tant, més fàcil d’utilitzar i, a més, aporta noves utilitats, com: poder modificar les dades d’una reserva o anul·lar una reserva ja feta, i també permet reportar incidències, que l’equip de l’AMTU rep directament. En definitiva, amb aquesta nova aplicació oferim un servei més eficient i adaptat a l’usuari”.
De tota manera, aquelles persones que prefereixen fer les reserves per telèfon, ho podran seguir fent a través del número 900 69 65 66, de dilluns a divendres de 8 h a 16 h. De tota manera, l’ús de l’aplicació mòbil ofereix alguns avantatges, ja que permet: fer sol·licituds en qualsevol moment, consultar les dades d’un servei sol·licitat, modificar les dades d’una reserva o, fins i tot, anul·lar una reserva directament. Això sí, tant si es fa per l’app com per telèfon, el servei s’ha de reservar amb un dia d’antelació com a mínim.
Tota la informació sobre la nova aplicació es pot trobar en aquest enllaç
Increment exponencial en l’ús del servei
En els últims anys, l’ús del servei de transport a demanda en aquesta comarca ha anat creixent exponencialment. Si l’any 2020, quan es va posar en funcionament l’aplicació TAD CAT, aquest servei transportava 1.625 passatgers, al 2023 ha transportat 4.058 persones. Això suposa un creixement de gairebé el 150%.
En paral·lel també ha crescut el nombre de peticions de servei, que al 2020 era de 1.367 i en el darrer any ha estat de 3.144, cosa que significa un creixement de gairebé el 130%.
El conseller comarcal de Mobilitat, Josep Campos ha destacat els importants increments de viatgers que ha registrat en els darrers tres anys el Transport a la Demanda al Berguedà. “Estem molt satisfets dels resultats del servei, que ha demostrat ser una solució eficient, sostenible i accessible per a les necessitats de mobilitat de la nostra comarca. El creixement exponencial del nombre de passatgers i de peticions de servei reflecteix la bona acollida que ha tingut aquesta iniciativa.”
El conseller Campos ha agraït a tots els usuaris del servei “la seva confiança i el seu compromís amb el medi ambient. Gràcies a ells, hem aconseguit augmentar gairebé el 150% el nombre de passatgers i prop del 130% el nombre de peticions de servei en els últims tres anys. Aquestes xifres ens refermen en la idea de continuar treballant per oferir un servei de qualitat, adaptat a les necessitats de la ciutadania”.
El servei de Transport a Demanda del Berguedà està destinat als usuaris dels municipis amb menys habitants que no disposen d’un servei regular de transport públic amb autocar. L’objectiu és connectar els usuaris, el dia que ho necessiten, amb la parada de transport públic més propera o amb la seva destinació final a partir d’un vehicle taxi, però amb un preu subvencionat.
El servei de transport a demanda del Berguedà inclou 18 rutes:
1. Berga – Cercs – La Nou de Berguedà
2. Sant Jaume de Frontanyà – Berga
3. Castell de l’Areny – Berga
4. Castellar del Riu – Berga
5. Capolat – Berga
6. Castellar de n’Hug – Guardiola de Berguedà
7. Gósol – Guardiola de Berguedà
8. Sant Julià de Cerdanyola – Guardiola de Berguedà
9. Gisclareny – Bagà
10. Malanyeu – Berga
11. Fígols – Berga
12. Montmajor – Berga
13. L’Espunyola – Puig-reig
14. Montclar – Gironella
15. Viver i Serrateix – Puig-reig
16. Viver i Serrateix – Navàs
17. Merlès – Puig-reig
18. Merlès – Gironella
Sobre l’AMTU
L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) treballa per la millora de la mobilitat i de les infraestructures de transport públic d’arreu de Catalunya. Per això, l’AMTU compta amb un departament tècnic de primer nivell especialitzat en l’elaboració de plans de millora, estudis de demanda i econòmic-financers, auditories, o seguiments del servei, entre d’altres. A més, també elabora projectes d’implantació de nous serveis, ja siguin línies urbanes, urbanets, serveis interurbans o de transport a demanda (TAD).
A més, l’AMTU té la voluntat de representar la veu conjunta de tots els municipis catalans i, per tant, està oberta a tots als municipis i entitats municipals que voluntàriament decideixin formar-ne part.
Actualment l’AMTU té 149 entitats associades d’arreu de Catalunya: 137 ajuntaments, 1 Entitat Municipal Descentralitzada, 1 Mancomunitat i 10 consells comarcals.