Avui, dia 2 d’octubre, la Biblioteca de Puig-reig ha acollit la presentació de les activitats que es faran al Berguedà amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental 2024.
Aquest any, sota el lema “És l’hora de prioritzar la Salut Mental a la feina”, es pretén posar èmfasi en la necessitat de millorar els entorns laborals perquè siguin més saludables, a la vegada que es denuncia la discriminació que encara pateixen les persones amb diagnòstic de salut mental en aquest àmbit. Les entitats de la Taula de Salut Mental del Berguedà han organitzat un programa d’actes per visibilitzar i combatre aquest estigma.
La consellera de Drets Socials i Entorns rurals i Pagesia, Sílvia Triola, ha obert l’acte amb una introducció sobre la importància d’unir esforços per visibilitzar la salut mental a la comarca, tot destacant la importància del paper que juga la Taula de Salut Mental del Berguedà. Aquesta Taula es va presentar oficialment el passat dia 27 de setembre i vol ser un punt de trobada i coordinació entre les persones i entitats que treballen per la salut mental al nostre territori.
La Dra. Carolina Gavotti, coordinadora dels serveis de salut mental de Germanes Hospitalàries, ha compartit la situació actual de la salut mental i els avenços fets fins avui en dia: “Hem avançat molt en salut mental durant els últims anys, però encara ens queda molt per fer”. També ha remarcat la importància de la participació de tothom en aquestes jornades de sensibilització.
La directora de la Fundació Horitzó, Eva Sánchez, ha explicat tots els actes que es duran a terme el dia 12 d’octubre, en commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental i dels 40 anys de la Fundació Horitzó. També ha fet una crida perquè totes les persones s’animin a participar-hi: “És una celebració oberta a tothom, lúdica i festiva”.
Com cada any, hi ha programades activitats a les diverses biblioteques de la comarca, com xerrades i tallers tant per a adults com per a nens. Entre les activitats, Queralt Ambròs, directora de la Biblioteca de Puig-reig i representant de les biblioteques del Berguedà, ha destacat el Club de Lectura comarcal, que enguany girarà al voltant de l’obra “Digue’m boig” de Roger de Gràcia. L’autor també participarà personalment en l’activitat.
“Parelles artístiques”: donant veu a la salut mental a través de l’art
Durant la roda de premsa, s’ha destacat especialment la inauguració de l’exposició de “Parelles artístiques”, una iniciativa que vol unir salut mental i art. Des d’ASFAM, Rosa Circuns, ha parlat de la importància de donar veu a la salut mental a través de projectes com aquest i ha celebrat que aquest arribi a la seva 6a edició.
David Norton, en nom de BBVA, ha volgut expressar el seu suport al projecte de “Parelles Artístiques”, posant en valor els serveis de salut mental del Berguedà i la seva tasca per fer-ho possible. Per altra banda, els artistes participants, Vicenç Zumajo i Miquel Burgos, han compartit la seva experiència en el procés de creació de la seva obra: “L’art és teràpia i creiem que és molt important mantenir aquestes iniciatives a la comarca”.
L’alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra, ha expressat la importància que tenen les administracions públiques: “No només ens hem d’omplir de discursos, hem de fer realitat aquesta inclusió, ser sensibles i treballar perquè es normalitzi la situació de persones amb problemes de salut mental”. En aquest sentit, l’administració aposta perquè totes les persones formin part del teixit laboral i professional del municipi, fent de nexe amb la ciutadania per donar visibilitat a totes les situacions.