A partir de l’1 de març els berguedans i berguedanes podran reciclar l’oli de cuina usat d’una manera més senzilla gràcies a la implantació d’un nou servei de recollida. L’objectiu és facilitar-ne el reciclatge i evitar la contaminació de l’aigua que es provoca quan s’aboca a l’aigüera.
Per fer-ho possible, els ciutadans/es disposen de 46 contenidors taronges distribuïts per tota la comarca on poden dipositar l’oli de cuina domèstic, sempre dins d’ampolles de plàstic ben tancades. A més, es distribuirà un embut reutilitzable gratuït a cada llar per facilitar-ne la seva separació. El conseller de residus, Jesús Calderer, afirma que “actualment es recullen a la comarca al voltant de 13.500 kg d’oli anuals dels contenidors dels 29 municipis amb dispensa, i s’espera que aquestes facilitats es puguin veure reflectides en un augment en la recollida”.
Un servei accessible per a tothom
Aquest nou servei ofereix dues opcions per reciclar l’oli de cuina:
- Punts de recollida (contenidors taronges): tothom podrà dipositar l’oli dins una ampolla de plàstic ben tancada en qualsevol d’aquests 46 punts.
- Recollida Porta a Porta: en els municipis on ja hi ha recollida Porta a Porta, s’afegeix la possibilitat de reciclar també l’oli de cuina, amb recollida a domicili. No és un servei automàtic, per tant, per fer-ho s’han de seguir aquests passos:
-
- Activa el teu compte: Descarregar l’App per Android Al Berguedà Triem. En dispositius iOS temporalment accediu a través d’aquest enllaç
- Accedeix a activarcodi.wcity.app i omple el formulari d’alta. Un cop validat rebràs un codi per accedir a l’App.
- Demana la recollida: dins l’App, clica a l’apartat “Oli vegetal”.
- Escull un dia de recollida i confirma la sol·licitud.
- Prepara l’ampolla: deixa l’ampolla d’oli ben tancada a la porta de casa el dia assignat.
⚠️ Només s’hi poden dipositar olis vegetals de cuina (oliva, gira-sol, soja, etc.). No es poden llençar olis minerals de cotxes o màquines!
Com es recicla l’oli de cuina?
Aquests són els passos a seguir per reciclar correctament l’oli de cuina usat:
- Deixa refredar l’oli després de cuinar: per facilitar-ne la manipulació i evitar cremades.
- Aboca’l en una ampolla o garrafa de plàstic (mai de vidre) amb ajuda de l’embut.
- Quan la tinguis plena, escull una opció de reciclatge .
- Si el teu municipi no disposa de recollida Porta a Porta, pots llençar l’ampolla ben tancada al contenidor taronja més proper.
- Si el teu municipi disposa de recollida Porta a Porta, pots dipositar-la en un dels contenidors taronges o bé sol·licitar la recollida a domicili a través de l’App.
Com obtenir l’embut reutilitzable?
Totes les llars podran obtenir un embut gratuït per facilitar la recollida de l’oli de cuina. Per aconseguir-lo, només cal retallar el val inclòs en la carta informativa que s’haurà rebut prèviament a casa i portar-lo a l’ajuntament corresponent. A Berga, es podrà recollir als punts d’atenció Porta a Porta en l’horari habitual.
Per què és important reciclar l’oli de cuina?
L’oli de cuina usat és un dels principals contaminants de l’aigua. Quan es llença per l’aigüera o el vàter, un sol litre d’oli pot contaminar fins a 1000 litres d’aigua, afectant rius i aigües subterrànies.
A més, l’oli abocat a les canonades, pot obstruir-les, provocant problemes a la xarxa de clavegueram i dificultant el procés de depuració d’aigua residual, fet que augmenta els costos de manteniment.
En canvi, si es recicla correctament, aquest residu es pot reutilitzar per fabricar biodièsel, sabons i altres productes útils, contribuint al conservar el medi ambient amb una gestió més sostenible dels residus.