El programa, gestionat per AMPANS en col·laboració amb la Fundació Intermèdia, és una iniciativa finançada pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu dins el pla operatiu de la Garantia Juvenil.
AMPANS, mitjançant l’UTE AMPANS Intermedia, el Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Gironella, han signat un conveni de col·laboració per fer arribar un programa d’inserció juvenil en aquesta comarca. La signatura ha anat a càrrec del director general d’AMPANS, Toni Espinal, i del president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Gironella, David Font.
AMPANS és una fundació que treballa per promoure l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i altres col·lectius en risc. El projecte que AMPANS porta ara fins al Berguedà se centra en joves adolescents que han abandonat l’itinerari educatiu normal.
En col·laboració amb Itermedia, AMPANS va constituir a finals del 2015, una UTE (UTE AMPANS Intermedia) per portar aquest programa, anomenat Start, formació i feina a diferents comarques de la Catalunya central. Tal i com explica Toni Espinal “el programa forma als joves en competències transversals i els facilita la seva inserció, ja sigui en el sistema educatiu o bé per aconseguir un treball”.
Aquest programa d’inserció i formació del Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, dins el marc de la Garantia Juvenil, donarà servei a més de 270 joves de les comarques del Berguedà, Bages, Solsonès, Osona i Anoia.
Amb el conveni signat amb AMPANS, el Consell Comarcal del Berguedà i l’ajuntament de Gironella col·laboren aportant les seves instal·lacions i coordinació per dur a terme el programa en aquest municipi i comarca.
Amb l’objectiu que els joves de 16 a 24 anys assoleixin una certificació i retornin a la formació reglada o trobin una feina, aquest programa s’adreça a joves que han abandonat prematurament la seva etapa formativa.
El Programa ofereix actuacions integrades d’orientació, formació, acompanyament, i intermediació, i es caracteritza per oferir als joves itineraris més llargs, fins a 2 anys, per desenvolupar el seu projecte professional i personal.
A més, les actuacions són personalitzades de manera que la formació i la metodologia s’adapten a les necessitats dels joves, que entraran en contacte amb professions i empreses, sempre acompanyats i amb seguiment tutoritzat.
El programa que seguiran els joves que s’incorporen al projecte té una àmplia vessant innovadora en l’aspecte metodològic, i amb un gran valor afegit perquè reforça les seves competències socials, cíviques i emprenedores, així com un treball d’ apoderament del jove a partir d’ interessos motivacionals com l’esport, la cultura i les noves tecnologies.
Amb aquest conveni, AMPANS UTE Intermedia ja ha signat acords per facilitar el desenvolupament del programa a les comarques del Berguedà, Anoia, Osona i Solsonès, a més del Bages.