Bagà va acollir dimecres 19 de juliol un Consell d’Alcaldes, una trobada que reuneix tots els 31 ajuntaments de la comarca amb la voluntat de compartir informació, debatre i, alhora, consensuar polítiques.
Així, en la trobada es va consensuar per part de tots els ajuntaments de la comarca iniciar el més aviat possible un nou model de residus. A grans trets:
– El primer element significatiu és que a diferència del model actual on el consell gestiona de forma delegada la recollida a 27 municipis de la comarca, en aquest nou escenari s’aplegaria els 31 ajuntaments. Amb la voluntat que la gestió més enllà que fos encomanda al consell, fos totalment consensuada i corresponsable.
– S’adoptaran diversos models de recollida en funció de la casuística: “porta a porta”, en format d’illes ecològiques o bé mixtes
– La innovació és també vinculada a la taxa anual: assolir pagament per generació.”Qui menys recicla més paga”
– A principis de 2018 es posarà en funcionament una prova pilot a Bagà, Castellar de n’Hug, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola i La Pobla de Lillet, ampliant-se poc després també a Avià, Capolat i Cercs
– De forma immediata el Consell, conjuntament amb els ajuntaments, començarà a realitzar tots els treballs necessaris per la implantació als 31 municipis
En segon terme, es va presentar la iniciativa d’incrementar el suport als ajuntaments en serveis d’enginyeria i urbanisme per tal de donar seguretat jurídica i major suport als serveis tècnics municipals. Aquests nous serveis
estaran operatius a finals d’any.
La trobada amb els alcaldes també va servir per tal d’exposar la iniciativa de creació d’una fundació per fomentar la inserció laboral i el treball en xarxa entre agents públics i entitats del tercer sector. Aquesta iniciativa, té com a objecte especialment:
a) Promoure la inserció laboral i la creació d’ocupació a favor de persones amb discapacitat, problemes de salut mental i/o risc d’exclusió social.
b) Promoure iniciatives i activitats que afavoreixin un desenvolupament integral de la persona a nivell individual i col·lectiu.
c) Defensar i representar, en col·laboració o unió, si és convenient, amb altres entitats i/o federacions, els interessos dels col·lectius que es representen.
d) Implicar la societat civil, el sector privat i les administracions públiques en la lluita contra l’estigma vers les persones discapacitades, amb problemes de salut mental o amb risc d’exclusió social.
e) Crear i promoure les eines necessàries per a la completa cobertura d’atenció al col·lectiu diana a la comarca del Berguedà.
En la mateixa sessió, també es va aprovar una ordenança tipus municipal de camins rurals per tal de resoldre un buit legal existent. Concretament, la proposta d’ordenança té com objectiu la regulació dels camins rurals d’ús públic i titularitat municipal en tot allò relacionat amb la planificació, construcció, explotació, integració, viabilitat…
Tanmateix, el consell d’alcaldes també va aprovar una moció per promoure el sòl industrial del Berguedà tot emplaçant-se a treballar conjuntament per una millora continuada dels sectors d’activitat econòmica del Berguedà. I, alhora, emplaçant a les administracions superiors, especialment a la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, perquè estableixin una priorització en la finalització de les obres del polígon Rocarrodona-Olvan, calendaritzada i factible.
Darrerament, el Consell d’Alcaldes també va aprovar la necessitat que les trobades que realitzen els electes, també es portin a terme periòdicament entre la gerència i l’equip humà del Consell, especialment amb els/les secretaris/àries de la comarca.