La Diputació de Barcelona, en col·laboració de la Generalitat de Catalunya, el Col·legi d’Advocats de Barcelona, els consells comarcals i els ajuntaments, posa en marxa el nou Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge que té com a destinataris les persones que no poden fer front al pagament de la hipoteca de l’habitatge principal. El Servei s’ofereix, de forma propera, a través de 29 punts d’atenció a tota la demarcació de Barcelona, un dels quals està situat a Berga.
L’objectiu del nou servei (SIDH) és prevenir, informar, assessorar jurídicament i intermediar amb les entitats financeres el manteniment de l’habitatge per part de la persona propietària i el seu nucli familiar.
Per tal de facilitar l’accés al màxim les persones afectades ho poden fer a través dels Serveis Socials del seu municipi, de les Oficines Locals d’Habitatge o a través de les Oficines de Consum.
Feta la comprovació de les condicions d’accés (ser propietaris d’un únic habitatge, que s’utilitza com a habitatge principal i que no es pot fer front al pagament de la hipoteca), es concerta una entrevista amb un lletrat/da especialitzat que farà una proposta de modificació de les condicions del deute, que serà tramesa a OFIDEUTE, de l’Agència Catalana d’Habitatge que farà la intermediació amb l’entitat financera corresponent.
S’estableix així una acció coordinada i un model i circuit únic d’intermediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.
El SIDH estarà ubicat a 29 punts de la geografia barcelonina amb una distribució comarcal: Anoia (Igualada), Berguedà (Berga), Alt Penedès (Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès), Garraf (Vilanova i la Geltrú), Maresme (Arenys de Mar, Mataró, Premià de Mar i Pineda de Mar), Baix Llobregat (Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Martorell, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Viladecans), Barcelonès (Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet), Bages (Manresa), Osona (Vic), Vallès Occidental (Montcada i Reixac, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Terrassa) Vallès Oriental (Granollers i Mollet del Vallès).
Antecedents del SIDH
Segons dades del Consell General del Poder Judicial, durant l’any 2012 es van iniciar 91.622 execucions hipotecàries, un 17,7% més que el 2011, amb 532 desnonaments diaris.
Arrel d’aquesta situació de necessitat social, la Diputació de Barcelona va crear l’any 2009 el Servei supramunicipal d’Orientació Jurídica per a persones usuàries de serveis socials, que ofereix un suport jurídic especialitzat a casos relacionats amb habitatge i família. El 33% de les consultes que va rebre el SOJ han estat de llars afectades per problemes de sobreendeutament. Des del SOJ se’ls han mostrat les principals opcions que tenen al seu abast, i en els casos que ha calgut s’ha facilitat la tramitació de la justícia gratuïta.
Paral·lelament, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de la Generalitat, davant els problemes dels ciutadans per fer front al pagament dels préstecs o crèdits hipotecaris dedicats a la compra d’habitatge principal, ha impulsat el servei d’assessorament sobre el deute hipotecari (Ofideute). Aquest servei atén les consultes dels ciutadans respecte a les dificultats relacionades amb el pagament dels seus préstecs i els ofereix la possibilitat d’intercedir entre famílies i entitats per arbitrar solucions proporcionades i adaptades a la capacitat actual de pagament dels afectats.
Igualada, l’experiència pilot del SIDH
El mes de novembre de 2012, es va posar en marxa un aprova pilot del SIDH a Igualada, que dóna cobertura als ciutadans dels 32 municipis de la comarca de l’Anoia. Des de llavors s’han atès 66 casos i s’han resolt 29.