El Consell Comarcal del Berguedà, a través de la Comissió de salut mental del Berguedà en Xarxa, ja té enllestit el Pla comarcal stop estigma en salut mental Berguedà, que s’ha elaborat en els darrers mesos amb la voluntat d’acabar amb la discriminació per raons de salut mental a la comarca. Hi han treballat representants diverses institucions i associacions: Obertament, el Consell Comarcal del Berguedà, Salut Mental – Associació de Familiars i Amics Berguedá (ASFAM), les Germanes Hospitalàries (SRC), l’Equip d’atenció primària Baix Berguedà (EAP), Althaia, la Fundació Privada Horitzó del Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i Activament.
El pla es va presentar en un acte al Cine Catalunya, a Berga, un espai cedit pels Castellers de Berga. L’acte el van introduir el conseller comarcal de l’àrea d’atenció a les persones, senyor Josep Lara, el director d’Obertament, el senyor Miquel Juncosa i el cap de l’àrea de rehabilitació pscisocial de l’Hospital Sagrat Cor, el senyor Josep Tristany, Representants del grup motor de pla d’acció Stop estigma salut mental Berguedà, van explicar el procés d’elaboració i les tres grans línies que es preveuen desplegar: la formació, la sensibilització i les activitats comunitàries.
La recent creada Fundació Social del Berguedà, per exemple, serà una de les eines que permetran al Consell activar polítiques i accions per lluitar contra l’estigma.
“Tenir un problema de salut mental al Berguedà significa estar sota la mirada de tothom”
El pla comarcal s’ha presentat en el marc de la campanya a nivell nacional que impulsa Obertament. Dissabte 10 de març, es farà un acte al carrer, al voltant del mercat setmanal del Passeig de la Indústria, a Berga, de 10 del matí a 1 del migdia.
La campanya de l’associació Obertament es va estrenar fa dues setmanes a Barcelona i ja ha passat per Girona i Mataró. Segueix el seu itinerari per fer arribar la lluita contra l’estigma de la salut mental a tot Catalunya. La instal·lació participativa que es podrà trobar a Berga persegueix l’objectiu de fomentar la reflexió i canviar els hàbits en relació a la salut mental.