El Berguedà fou una comarca on la revolució industrial es va viure en sectors realment importants: el carbó, el ciment i el tèxtil. La força del riu o la riquesa de les mines van fer créixer la zona i li van donar grans anys d’expansió econòmica. Ara en queda un llegat històric que tot berguedà hauria de conèixer en persona. Els alumnes aprenen la teoria i visiten el Museu del Ciment de les Mines i el de la colònia Vidal.
Per segon curs consecutiu, els alumnes de segon cicle de primària del Berguedà aprenen a l’aula i dins del seu currículum escolar quin paper va jugar la comarca en la revolució industrial però, alhora, coneixen els recursos turístics on s’explica part d’aquesta passat.
Es tracta d’una iniciativa del Consell Comarcal del Berguedà que, sota el lema “La història del Berguedà a l’escola”, permet a uns 330 escolars berguedans viatjar al passat en alguns dels escenaris on va tenir lloc la revolució industrial. Paral·lelament, amb aquesta iniciativa s’aposta per potenciar recursos com el el Tren del Ciment, els jardins Artigas i el Museu del Ciment, el Museu de les Mines de Cercs, el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig o la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou de Gironella.
En el projecte hi participen 10 dels 23 centres de primària de la comarca i s’ha decidit tornar a programar per la bona acollida que va tenir la primera edició. Tanmateix, per evitar repetir les mateixes visites pels alumnes, es va acordar que serien els centres qui decidirien els cursos i quan hi volien prendran part. El programa teòrico-pràctic va començar el dilluns 12 de març i s’acabarà a finals de maig. Les visites són completament gratuïtes per als estudiants. El cost de les visites i dels desplaçament els assumeix el Consell Comarcal del Berguedà.
La notícia a altres mitjans: