Les jornades sobre alimentació ecològica que van organitzar el Consell Comarcal del Berguedà i el Consorci de Formació i Iniciatives Cercs-Berguedà van registrar una bona participació ciutadana malgrat el mal temps que va fer.
Aquestes jornades, emmarcades dins de la 1a Setmana Bio a Catalunya per l’Alimentació Ecològica, formen part del Pla anual de transferència tecnològica del DAAM.
La jornada Coneix els aliments ecològics del Berguedà en família es va fer a l’Espunyola el 28 d’abril. Hi van participar 38 assistents, dels quals onze eren nens i nenes que van fer al taller d’herbes aromàtiques.
En aquesta jornada, destinada al públic familiar, es va parlar dels beneficis de l’alimentació ecològica a través de la ponència d’una nutricionista. Després d’una petita introducció sobre què era un aliment ecològic i quins distintius es poden buscar a l’hora de realitzar les compres, es va parlar dels beneficis de l’alimentació ecològica tant per a la salut com per al medi ambient, i de la diferència entre un aliment convencional i un aliment ecològic.
L’altra experiència la va aportar la gestora d’un menjador escolar ecològic. La ponent va parlar dels valors d’un menjador ecològic i de proximitat, de la dieta mediterrània i de les tècniques culinàries. Al final va fer una comparació dels costos dels menjadors escolars convencionals i els menjadors escolars amb menú ecològic.
Després d’una pausa amb esmorzar amb productes ecològics, es va fer la visita a dues explotacions ecològiques de l’Espunyola: Cal Pauet i el Salt del Colom, en les quals els responsables de les explotacions van explicar com era el dia a dia de la seva feina i quins valors afegits i quina diferència hi havia entre una explotació convencional i una d’ecològica.
La jornada Comercialització dels productes ecològics i aproximació als menjadors escolars es va fer a Berga el dia 29 d’abril. Hi van participar 31 persones, entre les quals hi havia productors ecològics, representants de menjadors escolars, representants d’escoles i particulars.
Durant la ponència de l’experiència “Tasta el Garraf a l’escola”, exposada per les tècniques del Consell Comarcal del Garraf i Node Garraf, es va incidir que els objectius del projecte eren donar a conèixer el producte local, de qualitat i de proximitat als menjadors escolars, fer pedagogia i sensibilització entre els escolars dels valors afegits d’aquests productes i reforçar el teixit empresarial de la comarca. Aquest projecte no pretén fer un canvi radical en el menú dels menjadors escolars, sinó que s’ha iniciat per començar a introduir, un cop al mes, productes ecològics i de proximitat al menjadors escolars.
També es va presentar la llotjapae que consisteix en un mercat virtual a l’engròs de compra i venda de productes i serveis relacionats amb l’agricultura i la ramaderia ecològica. Pretén ser una eina àgil i efectiva per a tots els interlocutors en temes d’alimentació ecològica. Segons el responsable de la llotjapae aquesta eina hauria d’acostar la demanda i l’oferta i ser un canal de comercialització de la producció ecològica. Aquesta iniciativa, gestionada per l’associació Empresarial d’Agricultura ecològica, té el suport del DAAM dins del Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014.
En les dues jornades es van passar enquestes de valoració en les quals els assistents van fer aportacions sobre futures accions relacionades amb temes de producció ecològica. Les aportacions més coincidents van ser: que hi hagi més informació dels productes de la comarca, visites a altres explotacions, horts ecològics a petita escala, coordinació productors-consumidors-oficials, intercanvis de productes ecològics de diferents comarques, alimentació igual a salut i la proximitat entre productors i consumidors.