Aquest dijous s’iniciarà la campanya de sensibilització per aportar correctament els envasos al sistema del Porta a Porta a Berga. Es tracta de la darrera fracció en la qual s’incidirà a través d’aquesta iniciativa. L’objectiu és millorar el servei de recollida de residus, disminuir el nombre de bosses abandonades i que els residus es treguin al carrer els dies i hores que toca amb els cubells i bosses corresponents.
El Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga van iniciar aquesta campanya el passat 15 de novembre i finalitzarà al març. Fins ara, s’han informat més d’un miler d’incidències de persones que no havien fet correctament l’aportació de residus. El nombre més gran d’incidències registrades han estat en la fracció orgànica amb un total de 782 expedients. D’aquests la majoria han estat per treure l’orgànica al carrer sense utilitzar la preceptiva bossa compostable o bé també sense el cubell i en ocasions sense ambdues coses. Pel que fa a la fracció de la resta, s’han obert més de tres-centes incidències, majoritàriament per treure la fracció sense la bossa homologada. També per aportar el tèxtil sanitari sense l’etiqueta corresponent.
Informadors al carrer
Durant aquesta campanya, informadors han estat al peu del carrer per explicar als ciutadans que encara no ho sabien, com s’ha de reciclar correctament cadascuna de les fraccions. Ells són les persones encarregades de detectar els punts on s’han produit abandonaments, intentar localitzar els autors de les males aportacions i obrir els expedients d’incidències corresponents.
La campanya de comunicació i sensibilització s’està duent a terme en diferents zones de Berga. Es va començar amb la fracció d’orgànica i, posteriorment s’ha fet amb la resta. I a partir d’aquest dijous, 10 de febrer, també es farà amb els envasos. Així es recordarà els dies i hores que cal treure’ls tant els particulars com els comerços. Els dies de la recollida d’envasos a Berga són els dijous i diumenges. En el cas de les botigues s’han de treure dins del cubell. Es poden treure els dies que hi ha recollida entre les 20 h i les 22 h.
Informacions bàsiques per a un bon servei
A través d’aquesta campanya s’han recordat qüestions bàsiques com que cal treure la brossa els dies establerts entre les 20:00 i les 22:00 h (ni abans ni després). Els dissabtes es realitza el reforç per al comerç entre les 12:00 i les 14:00 h. Així mateix, els residus s’han de treure al carrer amb els elements lliurats pel Consell Comarcal. No es pot deixar la bossa de residus a la via pública sense el seu cubell, contenidor o bossa homologats. També s’ha recordat que les bosses on es diposita la matèria orgànica han de ser compostables i no poden ser de plàstic en cap cas.
La campanya també ha posat l’accent en la necessitat que totes les fraccions estiguin correctament separades. En el cas del rebuig no poden haver-hi residus que siguin reciclables i pertanyin a qualsevol de les altres fraccions (paper i cartó, envasos lleugers, orgànica o vidre).
S’ha fet una especial atenció al tèxtil sanitari (bolquers, productes d’higiene femenina, sorra amb excrements d’animals) que s’ha de treure amb una bossa i l’etiqueta taronja els dimarts, dijous i diumenges.
Horaris d’atenció a la ciutadania
Els ciutadans que tinguin dubtes els poden resoldre al punt d’atenció del porta a porta de Berga. Els horaris d’atenció al públic són: els dilluns de 10 h a 13 h i els dimecres de 16 a 19 h al local del Telecentre (carrer del Programari Lliure) i els divendres de 10 a 13 h a l’Ajuntament. En aquests punts s’hi poden recollir les bosses d’envasos i de rebuig homologades de forma gratuïta. Per altra banda, també es pot anar a recollir el cubell d’orgànica, el preu i la forma de pagament es poden consultar a: https://www.bergueda.cat/triem/cubells/.
Així mateix, existeix un servei de voluminosos a la demanda i una deixalleria mòbil a la ciutat de Berga i una deixalleria fixa. Tota la informació dels serveis i horaris es poden trobar a la web el Consell Comarcal del Berguedà: https://www.bergueda.cat/triem/.
Per qualsevol dubte també es pot trucar al telèfon 660411398 de dilluns a divendres de les 9 a les 14 h.