El 13 d’abril es va firmar a Barcelona, a la Delegació del Govern a Catalunya, un conveni entre la Escola d’Organització Industrial (EOI) i el Consell Comarcal del Berguedà, per mitjà del Director General de la EOI, Sr. Fernando Bayón Mariné, i el President del Consell Comarcal del Berguedà, Sr. Sergi Roca Vargas. L’acte va comptar amb la presència del Subsecretari d’Estat d’Indústria, Turisme i Energia, Sr. Enrique Hernández Bento, així com de la Delegada del Govern a Catalunya, Sra. María de Llanos de Luna Tobarra.
La EOI és una fundació del sector públic estatal dedicada a formar professionals, produir i difondre el coneixement i oferir serveis a empreses,a emprenedors/ores i a les administracions, en els valors d’una economia oberta, social, verda i digital.
Per altra banda, davant de què el Berguedà ha tractar d’augmentar la competitivitat de la seva economia i vetllar per la creació d’ocupació, el Consell Comarcal del Berguedà, amb col·laboració amb el Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs-Berguedà, entitats que fa un parell d’anys varen acordar impulsar el Consell Econòmic i Social del Berguedà (CES), varen rebre per part de la EOI la possibilitat de col.laboració.
Alhora, davant que avancem cap a un “futur present” que serà marcat per l’acceleració i la tecnologia, atès el context actual de crisi mundial, i del propi context del Berguedà; una comarca que és i ha estat una zona geogràfica on s’han produït pèrdues significatives en el teixit industrial, tant de capacitat productiva com d’ocupació, no només pel col·lapse macroeconòmic actual, sinó també per anteriors crisis com els que es van donar, en el seu moment, a la mineria i al tèxtil. I que, com a territori més “rural” de la província i d’hinterland, presenta problemàtiques endèmiques com l’índex de sobre envelliment, les taxes d’activitat i ocupació, la poca capacitat d’atracció industrial, etc. Uns indicadors, malauradament més negatius respecte a la resta de província i Catalunya, que, a la vegada, ens aporten una visió de la nostra competitivitat. Per tot això, el present conveni té com a finalitat tractar d’abordar especialment l’activació de projectes estratègics, el suport al teixit productiu, i la millora de la qualificació de les persones i de les competències professionals.
Així mateix, el protocol, que comptarà amb un pressupost aproximatiu de 584.000 euros a executar en el decurs del 2012 i 2013, tractarà de desenvolupar els següents programes i actuacions:
– Pla executiu de desenvolupament turístic (màrqueting-promoció) i de dinamització comercial, de forma complementària al Pla d’Eficiència Turística del Berguedà que es vol impulsar des del Consell Comarcal del Berguedà
· Impuls d’instruments que incrementin les possibilitats de finançament de les pimes
· Activació de projectes turístics tractors
· Pla d’innovació comarcal mitjançant l’activació de possibles clústers i, a la vegada, de la interacció entre les empreses, les administracions i les universitats (o centres tecnològics)
· Formació en sectors estratègics: àmbit turístic, de gestió, d’energies renovables, i agroalimentari, destinada a la població activa
Les actuacions contemplades en el conveni, doncs, representen una possibilitat per activar alguns dels projectes tractors identificats en l’estratègia territorial en curs que està dirigint el CES, de vertebrar un ecosistema econòmic i d’innovació, de desenvolupar una política de talent, i, en definitiva, de construir un desenvolupament comarcal competitiu, intel·ligent i sostenible.
Finalment, la voluntat dels firmants i del propi Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme és que la subscripció del present protocol representi una relació més fluïda i directe entre el Berguedà i el Ministeri, a fi i efecte de valorar el recolzament de d’altres projectes latents i de sectors estratègics de la comarca, o bé d’incloure, a la vegada, el Berguedà en futurs plans estatals de reindustrialització o d’excel·lència turística.