Si ens centrem el Berguedà, a final del 2014 hi havia 1.285 empreses, un 0,7% més que un any enrere, d’aquesta manera es trenca la tendència negativa dels darrers anys. No obstant això, aquest augment continua essent el més moderat de tota la demarcació, i per sota de la mitjana.
Si aquesta ocupació es desgrana, es pot veure com el Berguedà és la comarca on més ha augmentat l’ocupació en grans empreses, és a dir, que tenen més de 250 treballadors (117%),Per contra, els treballadors de l’empresa mitjana han disminuït un 11,7%, i l’ocupació a les petites empreses ha augmentat a totes les comarques, excepte al Berguedà. Pel que fa a les microempreses, de fins a sis treballadors, el Berguedà i el Garraf han estat les comarques on l’ocupació ha augmentat més, amb un 6,6%.
El percentatge d’empreses industrials (15,2%) i de la construcció (10%) és superior a la mitjana provincial (10,5% i 7,8% respectivament). Destaca la rellevància del sector agrícola, que engloba el 3,6% de les empreses existents, molt per sobre de la mitjana provincial (0,4%) i situa el Berguedà com una de les comarques amb més empreses agrícoles. En termes absoluts, destaca l’augment de les empreses industrials (14 més), mentre que el del serveis, ha estat l’únic sector que ha registrat pèrdues (-5). D’altra banda, cal remarcar que Berga aplega el 41,8% de totes les empreses de la comarca, i que Gironella n’acull l’11,3%.
La taxa d’atur més baixa
Una de les dades positives de l’informe és que el Berguedà registra la taxa d’atur més baixa de tota la demarcació. A finals del 2014 hi havia 2.778 persones registrades a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya, el 0,7% del total de la demarcació.
A més, el Berguedà lidera la reducció relativa de l’atur amb una disminució del -14,6% (474), molt per damunt de la mitjana provincial, que és del -8,7%. Els municipis que superen la mitjana, però, i amb més atur de la comarca el 2014 van ser Vilada (17%), la Pobla de Lillet (16,6%) i Berga (16,1%). Per contra, els millor situats eren Castellar del Riu, Saldes i Avià. En conjunt, però, l’atur va disminuir en 22 dels 31 municipis, destacant el cas de Guardiola de Berguedà, Avià i Berga.
Pel que fa als gèneres, l’atur en homes va ser del 12,5%, mentre que en dones del 16,3%; i el 6,3% dels aturats van ser menors de 25 anys. La franja d’edat amb més aturats és la de majors de 45 anys (53,7%), tot destacant també el 40% de persones sense feina entre 25 i 44 anys. Entre aquests, els sectors més afectats van ser el dels serveis, el de la construcció i l’industrial.
En l’enllaç següent es pot consultar l’informe territorial de la província de Barcelona: http://bit.ly/infoterritorial15