L’any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny coma Dia Mundial de les Persones Refugiades. En aquell moment l’objectiu va ser rescatar de l’oblit i la ignorància la dramàtica situació que viuen milions de persones entre refugiades, apàtrides, desplaçades internes i sol·licitants d’asil que hi ha al món.
Aquest any aquesta commemoració té especial rellevància pel moment en què ens trobem a nivell internacional, i concretament des de que el 19 d’abril de 2015 vam poder veure a través dels mitjans com s’enfonsava un vaixell amb centenars de persones que fugien dels seus països camí d’Europa. Una Europa que no acorda, que no concreta i que no genera polítiques reals d’acollida per facilitar la sol·licitud d’asil i la possibilitat de refer projectes de vida de milers i milers de persones i famílies que fugen de Síria, Afganistan, Eritrea, Somàlia, Nigèria, Mali, Líbia…Una crisi humanitària a la Mediterrània sense precedents que ha generat un èxode massiu davant del qual tenim la obligació, com a ciutadans i com a institucions públiques, d’atendre i acollir per respectar el Dret Internacional i Fonamental d’Asil i de la Protecció Internacional, recollits en les convencions internacionals (article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans, Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats, així com el Protocol de 1967).
Des del Consell Comarcal del Berguedà ens sumem a la commemoració d’aquest 20 de juny, i a la iniciativa liderada per ASIL.CAT #somrefugi, (www.asil.cat) amb la finalitat de defensar el Dret d’Asil, de la mateixa manera que es defensa el dret a la vida i a la llibertat. I ho fem amb el convenciment que cal fer d’altaveus d’aquesta situació més enllà de la data del 20 de juny.
A partir de la setmana vinent, i com a acció a nivell comarcal, podreu trobar al web del Consell Comarcal un formulari per a la recollida de dades de tots els recursos (traducció, habitatge, professorat, cessió d’espais, etc.) que es vulguin oferir per a l’acollida de persones refugiades a les viles de la Comarca (Berga disposa de formulari específic de ciutat). Aquesta base de dades es traspassa periòdicament des del Consell Comarcal a la Generalitat de Catalunya, que és qui està facilitant les dades a les entitats que gestionen l’acollida i ubicació de les persones sol·licitants d’asil a Catalunya i a l’Estat Espanyol.