Durant el 2012 i donant continuïtat a les recopilacions fotogràfiques que es van iniciar a diversos municipis de la comarca, i que van culminar amb una exposició conjunta Dones en blanc i negre. Dones i treball al Berguedà. Enguany s’han afegit més municipis a la recopilació , com Casserres, La Pobla de Lillet, a més de Cercs, Montmajor, Puig-reig i Gironella.
Aquestes recopilacions han estat portades a terme, per grups de persones voluntàries , associacions de dones o associacions veïnals. S’ha comptat també amb el suport dels diferents ajuntaments, de les llars d’avis i de les dinamitzadores de gent gran de molts dels municipis implicats.
Durant els mesos d’octubre i novembre, aquestes persones voluntàries es van formar en escaneig d’imatges i en com organitzar un arxiu fotogràfic digital, formació que va organitzar el Consell Comarcal del Berguedà. Aquestes mateixes dones i homes són els que després es van comprometre a realitzar la recopilació i que s’aniran convertint en exposicions en cadascun dels municipis, on s’ha realitzat.
Des d’aleshores fins ara, s’han recopilat al voltant d’unes cinc-centes fotografies des dels diferent municipis, totes elles indexades, per tal de conèixer l’origen, la descripció de la fotografia i la cessió dels drets per part del propietari per tal de poder-la exposar.
Així neixen les exposicions que en motiu del Dia Internacional de les dones, es poden veure a Cercs i a Puig-reig.
A Cercs es va poder visitar el passat 6 de març en la inauguració de la Sala Polivalent del municipi, una recopilació d’unes 200 fotografies de diferents situacions de la vida de Cercs, des les escoles, les primeres comunions, la vida quotidiana, els oficis…
Així també, el proper dia 13 de març a les 18,30 h, amb el suport del Consell Comarcal, s’inaugurarà l’exposició Dones en blanc i negre. Dones i Educació a Puig-reig, a la Biblioteca Guillem de Berguedà on es mostren en una quarantena de fotografies dedicades exclusivament a l’educació, es comptarà també amb la presència de la historiadora Dolors Santandreu, que ens situarà com s’educava durant el sexe passat, en relació al gènere.
En la recopilació fotogràfica es posa en evidència que fa un anys enrere les escoles del país eren totalment diferenciades pel que fa a sexes. Les nenes anaven a escola amb les monges o les mestres i els nens amb el capellà o els mestres. A part de la diferència de gènere també hi havia diferència de continguts a l’escola, moltes vegades, mentre els nens aprenien càlcul les nenes aprenien a cosir.
Malauradament, un cop acabada l’educació primària els nens i les nenes entraven al món laboral, ja que les escoles per a adolescents no van aparèixer fins molt més tard. Els nois tenien la oportunitat de formar-se en horari nocturn un cop acabada la jornada laboral, però les noies no la tingueren fins anys posteriors.
Una vegada hagi finalitzat la feina d’escaneig, retoc fotogràfic i indexació de la totalitat de fotografies recopilades a tota la comarca, es preveu que el Consell Comarcal, editi en una sola exposició unitària de les millors i més representatives fotografies recollides, i que contribueixin a fer visible el paper de les dones en les diverses activitats en el de la comunitat, la cultura, l’educació, l’esport, el treball, etc..