Parlar d’activitats de lleure a Catalunya és parlar del Berguedà. La comarca té llarga tradició en les activitats de lleure a la natura i en les darreres dècades ha estat al capdavant de les classificacions a nivell nacional. El 2016 va tornar a ser la comarca amb més activitats amb pernoctació i també amb més participants. En total, es van notificar 269 colònies, acampades, rutes i camps de treball, en els quals hi van participar 9057 monitors/es i infants. Entre les comarques més receptores d’activitats de lleure també hi trobem el Ripollès, l’Alt Empordà, Osona i la Garrotxa. Les dades des del 2011 són obertes i públiques i es poden consultar a la Direcció General de Joventut.
La Direcció General de Joventut és qui vetlla per aquestes activitats i té les competències delegades als consells comarcals, en aquest cas, al Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Berguedà. Els tècnics del servei són els encarregats de vetllar pel compliment de la normativa coordinant-se amb ajuntaments, propietaris, serveis d’emergències, centrals de reserves, agrupaments i esplais. També són els responsables de fer les visites de seguiment de les activitats per assegurar el compliment de la normativa i que s’estiguin fent unes activitats de qualitat. Per Setmana Santa del 2017, al Berguedà ja hi va haver 51 activitats notificades, de les quals se’n van visitar 37. La majoria d’elles presentaven un bon funcionament.
En aquest inici de l’estiu 2017, ja hi ha més de 150 activitats notificades al Berguedà i s’espera que torni a ser la comarca capdavantera de Catalunya en quant a número d’activitats i participants. Els organitzadors poden notificar les activitats fins a 7 dies abans de l’inici, per tant, no estan totes notificades. Aquest volum d’activitats requereix una coordinació amb diversos agents per garantir la seguretat, és per això que el Servei Comarcal de Joventut es reuneix periòdicament amb Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i representants de l’Institut Català de la Salut, per vetllar que la quantitat sigui també qualitat.
També s’han fet diverses reunions a la Direcció General de Joventut amb altres comarques i amb agrupaments i esplais on la veu del Berguedà es té molt en compte a l’hora d’encarar els diversos temes relacionats amb les activitats de lleure.
Les colònies, acampades, rutes i camps de treball, juntament amb els casals de vacances eren les activitats regulades pel decret 137/2003, fins el 2016. L’1 de novembre de 2016, va entrar en vigor el nou decret 267/2016 que va substituir el 137/2003. A més a més de les activitats de lleure, amb el nou decret es regulen activitats esportives, com ara casals esportius, campus, rutes esportives, etc. i equipara el nombre de dirigents i les ràtios amb els de les activitats de lleure, tot respectant, però, les titulacions esportives.
Informació complementària de la Direcció General de Joventut http://bit.ly/2rF9UK5