El primer acte del Congrés de la Cuina del Pirineu – Gastropirineus va donar el tret de sortida ahir al vespre amb el “Sopar de les Estrelles del Pirineu”, al Castell de Ciutat de la Seu d’Urgell, i en el què hi van participar els restaurants distingits amb estrella Michelin del Pirineu Català: Les Cols d’Olot (2 estrelles Michelin), Ca l’Enric de La Vall de Bianya (1 estrella Michelin), Els Casals de Sagàs (1 estrella Michelin), la Fonda Xesc de Gombrèn (1 estrella Michelin), el restaurant L’Estany Clar de Berga (1 estrella Michelin), a més del restaurant del Relais&Châteaux El Castell de Ciutat.
Aquestes jornades es celebren del 13 al 15 de novembre a la Sala Sant Domènec de La Seu d‘Urgell, i hi intervindran experts i representants d’entitats i institucions com el Campus de l’Alimentació de l’UAB, de la Fundació Alícia, del Servei de Promoció de Qualitat Alimentària i de l’Agència Catalana de Turisme, i cuiners representants de totes les comarques catalanes del Pirineu fent sessions de cuina en directe, presentant plats del seu territori.
Gastropirineus, és la primera acció transversal concebuda per potenciar, promocionar i posar en valor la cuina i la gastronomia del Pirineu català, i un dels principals objectius és d’elaborar un catàleg de plats i productes d’aquestes comarques.
Aquest esdeveniment, també vol ser un motor per posar en valor la cuina del Pirineu català, potenciar l’ús del producte del territori, fomentar-ne la recuperació dels menys usats, i crear la marca “Cuina del Pirineu”. Tot plegat, en un entorn de sinèrgies i debat, on els professionals del territori pirinenc compateixin coneixement i experiències.
En el cas del Berguedà, va aportar dues estrelles Michelin al “Sopar de les Estrelles”, la del Xef Oriol Rovira del Restaurant Els Casals de Sagàs i la del Xef Josep Xandri del Restaurant l’Estany Clar de Berga. Durant les jornades professionals, el president de l’Agència, David Font, participarà a la taula rodona “Units tenim més força: casos d’èxit”, en la què explicarà l’experiència i iniciativa del Clúster Agroalimentari de Productes Típics de Muntanya. També, la cuinera Carme Clotet del Restaurant Niu Nou de Bagà farà una demostració de cuina en directe sobre la gastronomia de Tardor del Berguedà.