El Berguedà esdevindrà la capital de les curses de muntanya de l’1 al 3 d’octubre amb la Salomon Ultra Pirineu. La prova té el suport i col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Ajuntament de Bagà. Aquest cursa d’elit aplega els millors trail runners del món, en total 3.700 corredors de 50 països. Enguany, els aficionats tornaran a veure en acció a Kilian Jornet, que no hi participava des del 2017.
Aquest dimecres, el Palau dels Barons de Pinós de Bagà ha acollit la presentació de la cursa. A l’acte hi han participat Joan Oña, l’alcalde de Bagà, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, Abel Garcia, conseller comarcal d’Esports, Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB), David Prieto, director de la carrera i Pilar Grillé, regidora d’Esports baganesa.
“Pel Berguedà, la Salomon Ultra Pirineu és més que una cursa”. Així ho afirmat, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, que ha reivindicat la importància d’aquest esdeveniment a nivell internacional. El dirigent ha posat en valor l’aposta decidida de l’ens comarcal per donar suport i col·laborar amb els organitzadors i l’Ajuntament de Bagà. “El Consell Comarcal se sent orgullós d’aportar el seu granet de sorra per fer possible un esdeveniment d’aquestes característiques”. Lara s’ha congratulat que enguany es pugui tornar a celebrar després d’un any d’aturada per la covid-19.
Per la seva banda, Abel Garcia ha reivindicat el Berguedà com “una comarca de referència” dins del món del trail running i ha afegit que “ens interessa posicionar-nos a nivell internacional gràcies a curses com la Ultra Pirineu”. Garcia ha recordat que l’exigent Salomon Ultra Pirineu transcorre per paratges d’una gran bellesa paisatgística del parc natural del Cadí Moixeró i suposa un repte per els corredors. Garcia ha destacat l’aposta del Consell Comarcal del Berguedà per “estar al costat de proves” com aquesta ja que “no només es tracta de competicions esportives sinó que també són uns veritables motors de dinamització, deixen diners i generen oportunitats al territori”.
El president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha posat l’accent en la projecció que dóna aquesta cursa al Berguedà atesa la seva repercussió mediàtica i ha afirmat que es frega el 90% de les pernoctacions a l’Alt Berguedà. “És un excel·lent recurs per a l’hostaleria i el turisme del Berguedà” així com també “un aparador de primer nivell per promocionar la comarca”.
Per la seva banda, Joan Oña, l’alcalde de Bagà ha expressat la seva satisfacció per “poder acollir la Ultra Pirineu” després d’un any d’impàs. El municipi esdevé el centre d’operacions i el punt de sortida de la majoria de curses.
Pilar Grillé, regidora d’Esports de Bagà, ha destacat que “la prova suposa una logística important i el poble de Bagà es multiplica per quatre durant els dies de la Salomon Ultra Pirineu”.
Una cursa que es reinventa
David Prieto, el director de la carrera, ha destacat que la Salomon Ultra Pirineu d’enguany “s’ha hagut de reinventar” després que el 2020 va ser cancel·lada a causa de la pandèmia. “Els organitzadors han redoblat l’aposta per la sostenibilitat i la seguretat. La Salomon Ultra Pirineu és una simbiosi perfecte entre una empresa que organitza esdeveniments i el territori, remem tots en la mateixa direcció i aquesta és l’aposta encertada“, ha explicat Prieto.
La competició ofereix quatre curses de diferents nivells: la prova reina Salomon Ultra Pirineu 100K, la Salomon Marató Pirineu 42K, novetat d’enguany, la Salomon Mitja Pirineu 21K i La Molina Nit Pirineu VK. Prieto ha agraït la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, així com de l’Ajuntament de Bagà.
Canvis en la recollida de deixalles i aposta per la mobilitat sostenible
La cursa comportarà canvis en la recollida del Porta a Porta als carrers del nucli urbà de Bagà per on passin els corredors aquest cap de setmana. L’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal ha previst col·locar-hi contenidors de les diferents fraccions divendres, dissabte i diumenge perquè els veïns i els visitants puguin reciclar igualment. Aquestes mesures s’aplicaran exclusivament els dies de la cursa.
Un altre dels aspectes destacats de la competició és el transport de corredors i acompanyants. El Consell Comarcal del Berguedà referma la seva aposta per la mobilitat sostenible i col·labora amb l’organització per prestar aquest servei.