El Berguedà fa pinya contra l’estigma que porten associades les malalties mentals. Aquestes patologies poden afectar a tothom, són molt freqüents i representen una càrrega personal, familiar i social molt elevada per a les persones i les famílies afectades. D’aquí la importància i la necessitat de tenir cura de la salut mental.
Aquest dimarts, la biblioteca de Gironella, ha acollit la presentació de les activitats que s’han programat a la comarca per commemorar el Dia de la Salut Mental, el 10 d’octubre sota el lema encunyat per la Federació Salut Mental Catalunya “Salut mental, dret humà universal. ” Es tracta d’un programa d’activitats de diferents àmbits (esportives, culturals, lúdiques) que vol arribar al màxim de persones possibles.
L’objectiu és combatre l’estigmatització, entorn els problemes de salut mental desmentint prejudicis i apropant la realitat de la salut mental a la població. El comú denominador del programa és l’aposta per activitats que donin eines per buscar el benestar emocional de la ciutadania.
La programació es pot consultar en aquest enllaç.
Els actes són oberts a tothom i gratuïts.
A la roda de premsa de presentació hi han intervingut Sílvia Triola, la consellera comarcal de Drets Socials i Entorns Rurals i Pagesia, Montse Guitart, coordinadora dels serveis de salut mental del Berguedà de les Germanes Hospitalària, Rosa Circuns, presidenta ASFAM Salut Mental. Associació de Familiars i Amics, Eva Sánchez, directora de la Fundació Horitzó, Francesc Puig, director de la biblioteca de Gironella, Sílvia Culell, presidenta del Gremi d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i Jordi Macià tercer tinent, d’alcalde de Gironella.
Les entitats organitzadores i que formen part de la comissió de salut mental del Berguedà són: ASFAM, AFATRAC, Fundació Horitzó del Berguedà, Germanes Hospitalàries, CSMIJ d’Althaia, OTL de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Espai Situa’t de la Federació Salut Mental Catalunya, Institut Català de la Salut ICS), Ocell de Foc i en els últims mesos s’estan incorporant tres entitats a la comissió comarcal de salut mental: la Fundació la Llar, ACAPP i Autisme Berguedà. Tot plegat compta amb la coordinació i suport de l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà. Aquest projecte s’emmarca dins el pla comarcal Stop Estigma en Salut Mental Berguedà.
“No t’ho empassis”
Una de les novetats de la programació d’enguany es trobarà a bars i restaurants de la comarca. Es tracta de la campanya “No t’ho empassis” per lluitar contra l’estigma vers la salut mental. Es repartiran 25.000 estovalles en aquests establiments. A la part superior hi apareix escrit un mite o prejudici sobre la salut mental i quan s’aixeca el plat s’hi trobarà l’explicació que trenca aquell mite. D’aquesta manera es vol crear consciència.
La comissió de salut mental del Berguedà treballa en projectes de prevenció de l’estigma i promoció de la salut a la comarca. L’any 2002, el Centre de Salut Mental del Berguedà va atendre a 1.500 persones majors de 18 anys.