La consellera de l’area d’atenció a les persones, Anna M.Serra, i diverses representants d’entitats han presentat les activitats organitzades al Berguedà per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental 2019. El lema d‘enguany és Parlar i escoltar, salva vides, d’acord amb la temàtica sobre el suïcidi escollida en la celebració a nivell nacional. Entre tots les entitats i serveis de la comarca vinculats a la salut mental han presentat un programa conjunt dels actes entorn al 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, amb l’objectiu de sensibilitzar i fer arribar el missatge que la salut mental és cosa de tothom. Es vol combatre l’estigmatització al voltant dels problemes de salut mental desmentint prejudicis i apropant la realitat a la població.
Actes per a tothom
Montse Escobet, treballadora social dels serveis de salut mental del Berguedà de Germanes hospitalàries ha explicat l’inici dels actes dijous 10 d’octubre, amb una caminada popular, amb sortida a les 9.30h de la Plaça dels Països Catalans i amb una esmorzar al finalitzar, que compta amb la col·laboració d’entitats i comerços de la comarca.
Carme Pons, activista berguedana, ha explicat que, a la biblioteca de Berga, es farà la presentació del llibre Estigma: històries de vida contra l’estigma en salut mental, una obra col·lectiva editada per Fragile Movement que recull més de 80 històries sobre salut mental i estigma. Al finalitzar la presentació es farà la inauguració de l’exposició “Pintar com a teràpia” d’Abel Rivas i Estanis Raya.
L’endemà, el divendres 11 d’octubre es podrà participar en la dinàmica antiestigma. SaludableMENT. jo no discrimino! N’estàs segur? amb les dinamitzadores Eveli Gascón i Charo Diez , que posaran a prova les nostres actituds, serà a les 21h a L’OIKO (Passeig de la Pau – Berga). Així ho ha detallat Eva Sánchez, directora del Grup Horitzó del Berguedà.
Com a novetat també hi haurà una celebració el dissabte 19 d’octubre, organitzada pel Grup Horitzó i ASFAM. Al Cine Catalunya, cedit pels Castellers de Berga, hi haurà un dinar popular i es finalitzarà la celebració un concert de la Berguedana de Folklore Total.
Rosa Circuns, presidenta d’ ASFAM, ha explicat una altra de les novetats: el sopar subhasta de les obres de les Parelles artístiques. Aquest sopar no és nou però abans es feia a la primavera. és a la Cabana i es subhastaran les més de vint obres que van fer diferents artistes de la comarca. Les inscripcions al sopar ja estan obertes trucant al 678185693.
També s’uneix als actes, la tercera sessió del projecte Empreses berguedanes, empreses sanes. El projecte, que ja fa setmanes que està en marxa, vol parlar dels recels que es tenen per contractar persones que declaren tenir un trastorn de salut mental. Per una banda cal desmitificar la salut mental com a problema i, per l’altra, trencar la idea que les persones que pateixen o han patit un trastorn no poden tenir històries de recuperació i accedir al mercat laboral. La sessió es farà el 17 d’octubre, a les 13 hores i els participants podran gaudir d’un dinar fet per la cooperativa Sambucus i acabar fent una visita a les instal·lacions del grup horitzó del Berguedà, entitat que dóna feina a persones que tenen trastorns de salut mental o risc d’exclusió social.
Cultra i ment: les biblioteques amb la salut mental
Mireia Castillo, directora de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, de Berga, ha tancat les internvencions. Aquest any – com els darrers dos anys – es farà tota una part de sensibilització a les biblioteques, des d’una sessió d’hora del conte que parla obertament de la salut mental a un club de lectura comarcal en el qul es llegeix una novel·la que tracta aspectes vinculats a la salut mental. En aquest club es comptarà amb la presència de l’escriptor, Gaspar Hernandez i d’especialistes amb salut mental. També amb el suport de les biblioteques, es podrà veure l’exposició de les obres de dos artistes berguedans, Abel Ribas i Estanis Raya que exposaran part de la seva obra. Aquestes obres són part de la teràpia per als seus autors. Per acabar durant el mes d’octubre es podrà trobar una mostra documental de l’arxiu de les biblioteques relacionat amb la salut mental.
Per poder tirar endavant aquest projecte a les biblioteques es compta amb el suport de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, la biblioteca de Gironella, la Biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig, Bibliobús Pedraforca i la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya.
Organització de diverses entitats
Les entitats organitzadores són ASFAM, ActivaMent, Grup Hortizó del Berguedà, Germanes Hospitalàries, CSMIJ d’Althaia, OTL de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i compta la coordinació de l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà.
- Cartell Lletres en viu
- Díptic Salut Mental
- cartell exposició pintar com a terapia_
- Cartell Salut Mental
- invitació sopar subhasta parelles artisitiques
La notícia a altres mitjans: