La iniciativa, presentada des del Berguedà al voltant de l’energia i la fusta, ha resultat seleccionada com un dels 3 millors projectes d’especialització territorial de Catalunya
El Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya ha resolt provisionalment la línia dels Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial, dins els Fons Feder 2014-2020, sota els quals el Berguedà hi va presentar un projecte per transformar econòmicament el territori. Concretament, un projecte per innovar al voltant del sector energètic i forestal on el teixit públic i el privat se sumen amb aquesta iniciativa.
Els inicis de tot plegat sorgeixen de l’estratègia “Berguedana 2020”, treballada des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, i que es fixava la necessitat d’impulsar l’economia circular al Berguedà. A partir d’aquesta anàlisi inicial, es va impulsar un grup de treball entre diferents agents del territori i de territoris veïns, tots ells especialitzats en el món de l’energia i el forest, per garantir un projecte suficientment innovador pel Berguedà per tal que fos un dels escollits.
El projecte, que es desplegarà en els propers 3 anys, té un cost de 2 milions d’euros i el suport dels fons Feder serà de 967.000€ aproximadament.
L’actuació es coordinarà des del Consell Comarcal del Berguedà i tindrà altres agents que executaran accions dins el projecte: la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. A banda, el projecte ha comptat i comptarà també amb la participació activa en les actuacions previstes de l’Institut de Recerca d’Energia de Catalunya (IREC), la Fundació Universitària del Bages i del teixit empresarial fustaner del Berguedà (Serradora Boix SL i Maderas Cunill SA), així com es treballarà conjuntament amb les patronals i agrupacions empresarials del territori i altres ens locals que impulsin projectes en aquesta línia.
El projecte es distribueix en 3 operacions de treball:
Operació 1. Model integral de gestió forestal sostenible. Actuació liderada per la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa (MMBB)
La MMBB ha potenciat la instal·lació de calderes de biomassa forestal en equipaments municipals, procedent de la gestió dels seus boscos i la creació d’un centre de consum de biomassa forestal amb distribució de calor produït amb biomassa forestal en el polígon industrial La Valldan de Berga..
Mitjançant el PECT es volen impulsar tres actuacions totalment lligades i complementàries :
– Optimització del model de gestió integral als boscos amb la incorporació de tecnologia o l’R+D
– Consolidar el centre de consum de biomassa forestal de la Valldan
– Sensibilització i divulgació del model integral de gestió forestal sostenible
Operació 2. Laboratori dels nous usos de la fusta. Actuació liderada per Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC)
Les qualitats de la fusta la fan especialment valuosa. La fusta és l’únic material de construcció renovable i sostenible a gran escala. A més, la fabricació d’estructures de fusta consumeix la meitat d’energia que les d’acer;tampoc no suposa un increment de cost comparat amb edificis tradicionals, gràcies a què els temps de construcció es redueixen fins al 50%.
La revolució que ha arribat a la construcció amb fusta són els panells contralaminats o CLT per les seves sigles en angles (Cross Laminated Timber). La fusta contralaminada és un panell de tres o més capes constituït per làmines de fusta massissa muntades perpendicularment entre elles. Aquest és un material extremadament sòlid, molt més lleuger que els materials convencionals, i permet aixecar edificis que superen les vint plantes. Arquitectes, constructors, prescriptors i el mateix sector forestal veuen en aquest material la solució per implantar sistemes constructius sostenibles per reduir ostensiblement l’ús de l’acer i els morters, materials amb un gran impacte sobre el medi.
El Berguedà es situa en una posició privilegiada en relació amb la construcció amb fusta, ja que concentra mes del 60% de la transformació industrial de la fusta a Catalunya. Existeix un potencial real i esperançador de que les indústries existents del sector dinamitzin un projecte industrial per a establir una unitat de producció de CLT de dimensió europea, que cobriria els mercats del sud de Europa i del Mediterrani.
Mitjançant el PECT es volen impulsar bàsicament les següents actuacions:
– Proves in situ i formació en sistemes d’extracció de fusta
– Proves de preindustrialització de la producció de fusta contralaminada (CLT)
– Fabricació de prototips a escala precomercial de CLT
– Anàlisi de la viabilitat i possibilitat de crear una planta industrial de producció de CLT Berguedà
Operació 3. Ecosistema emprenedoria i talent . Actuació liderada per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà
L’operació pretén establir mesures d’impuls de l’activitat econòmica i l’emprenedoria.Concretament les principals actuacions previstes són:
– Programa integral de foment de l’emprenedoria i la creació d’empreses relacionades als usos del forest i les activitats lligades a l’economia verda
– Programa de creixement empresarial per incrementar la competitivitat mitjançant l’incorporació de nous processos de gestió, mesures d’innovació i tecnològiques en totes aquelles activitats lligades a l’economia verda.
– Foment de la vinculació entre el teixit empresarial i les universitats i centres de recerca per crear i desenvolupar eines d’innovació i investigació
– Creació d’un grup de recerca del món rural entre acadèmia i sector empresarial
– Implementació d’una marca de qualitat territorial
– Impulsar l’Exploratori de recursos a la natura
Darrerament, al Berguedà disposem de dotacions naturals (forestals, paisatgístiques, hidrològiques, etc.), d’altres recursos (com complexos industrials reutilitzables) i d’iniciatives públiques i privades “in fieri”. Per això, testimonis de passades revolucions industrials, gràcies a impulsar aquest projecte d’especialització territorial volem esdevenir un veritable pol de desenvolupament a Catalunya de l’economia circular per mitjà de posar en valor el binomi energia i forest .
Aquesta injecció de fons europeus pel territori se suma a la subvenció també rebuda de fons Feder dins el projecte de “Valorització del patrimoni industrial al Berguedà”, iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Berguedà i els ajuntaments de Gironella, Puig-reig, la Pobla de Lillet i la Nou de Berguedà, comptava amb un pressupost d’1,9 milions d’euros i una ajuda de 975.000€ de l’eix 6 del FEDER.