Aquest dilluns, el Consell Comarcal del Berguedà ha presentat el Pla d’envelliment actiu i saludable i l’actualització de la Guia Local per fer front als maltractaments a persones grans, dues eines fonamentals per la qualitat de vida i la protecció d’aquest col·lectiu.
El Pla d’envelliment actiu i saludable és una iniciativa que té com a objectiu promoure el benestar de les persones grans, assegurant que puguin viure amb plenitud, autonomia i igualtat d’oportunitats en el seu entorn habitual. Aquesta proposta combina polítiques preventives, serveis millorats i una estratègia de convivència inclusiva per afrontar els reptes que planteja una societat amb una població cada vegada més envellida.
La consellera de Drets Socials, Sílvia Triola, ha destacat la importància de situar les persones grans al centre de les polítiques socials: “l’envelliment progressiu és un repte pel territori, i per això ens cal una planificació estratègica des d’on es pugui identificar les necessitats presents i futures de les persones grans, per garantir un envelliment actiu i saludable”.
Una Guia per protegir i actuar
Una de les accions destacades del Pla és l’actualització de la Guia Local per fer front als maltractaments a les persones grans. Aquesta guia és una resposta a una problemàtica sovint invisible però alarmant. Proporciona eines pràctiques per als professionals que treballen amb aquest col·lectiu i estableix pautes clares per poder prevenir, detectar i abordar situacions de maltractament, així com per coordinar-se entre serveis i institucions.
Treball en xarxa
El diputat delegat de Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, Javier Silva, ha remarcat la col·laboració entre administracions i entitats per fer realitat aquestes accions per poder millorar la qualitat de vida de la gent gran: ”No només es tracta d’afegir anys d’esperança de vida, l’important és que aquests anys siguin de qualitat, per això presentem el Pla d’envelliment actiu, per poder oferir aquesta qualitat a la vida de les persones grans.”
També ha emfatitzat la importància de donar visibilitat al fenomen de maltractament i la necessitat de dotar als professionals de pautes clares d’actuació.
Tant el Pla d’envelliment com l’actualització de la Guia s’han elaborat seguint una metodologia participativa, avui són una realitat gràcies a la col·laboració de persones i professionals de diferents àmbits del territori: sanitari, social cultural, formatiu, de seguretat judicial, així com la participació de càrrecs electes, les quals han sigut i seran claus per impulsar aquestes iniciatives dirigides a la millora de la qualitat de vida de les persones grans del Berguedà.
Campanya pel bon tracte i contra l’edatisme
L’acte també ha servit per donar tret de sortida a una campanya de sensibilització sobre bon tracte cap a la gent gran. Amb diversos materials gràfics que es difondran aviat tant en format paper com digital, es busca promoure valors essencials com el respecte, l’escolta activa i el reconeixement de la singularitat de cada persona.
A més, la campanya posa l’accent en combatre l’edatisme, una forma de discriminació basada en l’edat que afecta especialment persones grans. Això inclou actituds com la infantilització, la negació d’autonomia o els prejudicis sobre les seves capacitats.
Amb aquestes accions el Berguedà reafirma el seu compromís de convertir-se en una comarca referent en polítiques inclusives i respectuoses cap a la vellesa. Aquestes iniciatives són un pas decisiu per construir una societat on les persones grans puguin viure amb confiança, respecte i plenitud.