El Consell Comarcal i l’Agència de Desenvolupament posen en marxa el Catàleg de Serveis i Activitats adreçats als centres d’educació primària i secundària del Berguedà pel nou curs escolar 2023-2024. Es tracta d’un ampli ventall de recursos pedagògics de diferents àrees adreçats als estudiants de la comarca. S’ofereixen 71 tallers diferents i d’aquests, 35 adreçats als centres de primària i 36 als de secundària.
El Catàleg de Serveis i Activitats 2023-2024 és un recurs per enriquir l’oferta formativa de la comarca gràcies al treball conjunt dels professionals de l’ens comarcal en coordinació amb el Centre de Recursos Pedagògics del departament d’Educació, les escoles i els instituts.
Com ja es va fer el curs passat, s’ha posat a disposició dels centres un únic formulari d’inscripció per a totes les fitxes del catàleg, tret de les activitats de consum que s’hauran sol·licitar directament a l’Agència Catalana del Consum. D’aquesta manera es vol facilitar la gestió dels centres a l’hora de demanar els recursos del catàleg.
Enguany es reforça l’aposta del “Reset per les Desigualtats” un conjunt d’activitats pensades per combatre les desigualtats des de les aules que es va estrenar el curs passat amb bons resultats. S’oferiran deu activitats adreçades a alumnes de primer a quart d’ESO. Es tracta de tallers participatius en els quals es coneixen experiències en primera persona per tal de debatre sobre les desigualtats i les discriminacions que comporten. Com a novetat destacada, el professorat dels centres de secundària podran sol·licitar una formació de 14 hores vinculada a les temàtiques del “Reset per les Desigualtats” per tal donar una oferta cada vegada més integral a tota la comunitat educativa. Aquesta formació gratuïta serà reconeguda dins el Pla Formatiu de Zona (PFZ).
Dins de l’oferta dels tallers de primària i l’àrea de Diversitat i Inclusió Social, cal destacar la proposta dels tallers “Educació emocional, educació per la vida”. Tenen per objectiu que els infants, professorat i famílies prenguin consciència del món de les emocions, entrenar les habilitats socioemocionals i promoure espais de resolució de conflictes. Igualment, s’ofereix un taller anomenat “Inclusió i natura. Muntanyes inclusives, la tasca dels guies” concebut per crear consciència de les dificultats que tenen les persones que tenen diversitats funcionals per acostar-se a la natura.
Medi Ambient a les escoles
En l’àrea de Medi Ambient s’estrenen els tallers pensats per combatre el malbaratament alimentari. S’emmarquen dins de la campanya “Al Berguedà, triem no llençar menjar” que es va iniciar aquest juliol i que s’allargarà fins al juliol del 2024 promoguda pel Consell Comarcal del Berguedà. L’ens comarcal ha editat fulls de receptes d’aprofitament que es poden trobar a 70 establiments comercials de la comarca amb l’objectiu d’acostar a la ciutadania propostes per cuinar plats saludables, fent servir aliments de temporada i de proximitat per fomentar un consum responsable, evitar llençar aliments i també reduir la generació de residus. D’aquesta manera, es reivindiquen els aliments i s’incentiva conèixer la importància econòmica, social i ambiental que implica obtenir-los per crear consciència de la importància de no malbaratar-los.
També es continuarà amb les xerrades informatives perquè els escolars coneguin el sistema de recollida selectiva de les deixalles a la comarca, el funcionament de les depuradores, deixalleries, l’abocador comarcal de Font Ollera, la planta de triatge del polígon de la Valldan a través de visites comentades, entre d’altres.
El termini perquè els centres demanin els tallers que més els interessin finalitzarà el 30 de setembre. Una comissió tècnica és l’encarregada de valorar les peticions.
El catàleg inclou visites, xerrades i tallers sobre igualtat de gènere, emprenedoria, innovació i creativitat, empresa, dona i escola, diversitat i inclusió social, migracions, refugi i convivència, participació ciutadana, joventut, consum, medi ambient, circuit d’orientació laboral jove o crear una cooperativa. Totes aquestes activitats són impulsades pel Consell Comarcal i l’Agència i també hi participen l’ACEB Suma i Ocell de Foc.
El Catàleg de Serveis 2023-2024 té un cost aproximat de 30.000 euros que es financen íntegrament amb aportacions de la Diputació de Barcelona i la Generalitat. L’oferta del catàleg es pot consultar en aquest enllaç.