El Consell Comarcal del Berguedà amplia el servei d’autocars de Patum que passa d’oferir-se tres dies a quatre per tal de donar cobertura a les necessitats de la ciutadania especialment dels joves. Aquest servei arriba a la quinzena edició i ho fa amb bona salut. Enguany, no només es prestarà el dimecres, dijous i dissabte de Corpus com l’any 2019 -el darrer que hi va haver Patum-, sinó que també s’oferirà el divendres, és a dir: els dies 15, 16, 17 i 18 de juny, respectivament. En total quatre dels cinc dies que dura la festa.
El president del Consell Comarcal, Josep Lara i el conseller de Mobilitat, Abel Garcia han fet la presentació del dispositiu aquest dijous. Han explicat que el servei està pensat per oferir una alternativa de transport públic a les persones que volen assistir a la popular celebració berguedana sense haver d’utilitzar els vehicles privats. Així ho han destacat, el president Josep Lara. “Quinze anys de servei avalen aquesta aposta del Consell per fomentar una mobilitat responsable.” El president ha valorat “la tranquil·litat que aquests autocars donen a les famílies que saben que els seus fills gaudeixin d’un transport segur”. I ha destacat la bona entesa amb els responsables dels ajuntaments participants amb qui s’ha dut a terme diferents reunions de coordinació per muntar la logística necessària. El cost d’enguany s’estima en 25.000 euros.
Per la seva banda, el conseller de Mobilitat, Abel Garcia ha dit que “el Consell Comarcal fa possible que la ciutadania pugui assistir a la Patum amb la garantia d’un desplaçament a cura de xòfers professionals i amb tota la comoditat, sense haver-se de preocupar de res.”
Així mateix, Abel Garcia ha destacat que el servei “no ha parat d’ampliar-se”. Aquest any passa de tres a quatre dies i el 2018 de dos a tres dies. “Això demostra la bona acceptació que té i que és una opció útil i pràctica”. La Patum del 2019 el van fer servir 1.000 persones i el Consell va mobilitzar 28 autocars. Garcia ha dit que amb l’ampliació del servei “esperem que creixi el nombre d’usuaris”. Per altra banda, Abel Garcia ha avançat que “des del govern estem estudiant aplicar una prova pilot en alguna de les festes majors d’enguany per tal de facilitar i disminuir els riscos a la carretera”
A quins municipis s’ofereix?
Els 16 municipis participants són Avià, Puig-reig, Casserres, Montmajor, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola. L’acció l’organitza l’Oficina Jove del Berguedà i el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Berguedà, amb la col·laboració de les regidories de Joventut dels respectius ajuntaments.
Com es poden comprar els tiquets?
Les persones interessades s’han d’adreçar al seu ajuntament. Poden recollir el tiquet fins al 10 de juny que té un cost de 3 euros (anar i tornar) cada dia. Els horaris de sortida són, aproximadament, a les 8 de la tarda de cada municipi i la tornada serà a les 5 de la matinada des de la Plaça Gernika de Berga. Personal del Consell Comarcal del Berguedà vetllarà perquè el dispositiu funcioni correctament.
És indispensable que els menors d’edat presentin l’autorització paterna/materna en el moment de recollir el tiquet que es pot descarregar en aquest enllaç. Es podran recollir i pagar els tiquets a cada ajuntament, fins al divendres 10 de juny. Després d’aquest termini, la venda dels tiquets quedarà definitivament tancada.
Campanya per una Patum segura
El Consell Comarcal del Berguedà durà a terme una campanya perquè els joves gaudeixin d’una Patum segura facilitant-los tota la informació sobre el dispositiu especial d’autocars de la festa entre d’altres a través de la seva aplicació Gender . Així, tota la informació del servei d’autocars es podrà trobar en aquesta aplicació i també altres informacions com les ubicacions dels punts liles que hi haurà a Berga durant La Patum.
L’aplicació Gender és una eina creada pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Servei d’Atenció Integral LGTBI del Consell Comarcal del Berguedà. S’adreça a nois i noies d’entre 14 i 25 anys i el seu objectiu és prevenir les violències masclistes i la LGTBifòbia.
A més, els usuaris dels autocars es podran descarregar els serveis que els ofereix el Consell Comarcal a través d’un codi QR que trobaran a l’entrada dels vehicles.