El govern del Consell Comarcal del Berguedà ha donat a conèixer una primera proposta del Pla de Mandat 2023-2027 que recull els principals objectius estratègics per a la legislatura actual. Aquest document té com a finalitat impulsar el desenvolupament socioeconòmic del Berguedà, defensar els interessos col·lectius de la comarca i promoure la participació ciutadana en les polítiques públiques.
La presentació d’aquest esborrany s’ha fet en el decurs del primer consell d’alcaldies del 2024 que ha tingut lloc aquest dimecres al local de La Sala de Puig-reig. Es tracta d’una primera versió a partir de la qual es continuarà treballant recollint noves aportacions de diferent agents socials de la comarca.
El president del Consell Comarcal, Ramon Caballé, ha explicat que el Pla de Mandat és el resultat d’un treball conjunt i consensuat entre els diferents partits que conformen el govern, que comparteixen una visió sobre la situació actual i els reptes de futur del Berguedà. “Aquest és un moment polític únic i hem de saber aprofitar-lo per fer els canvis profunds que la comarca necessita”, ha afirmat remarcant que el govern comarcal està format per una àmplia coalició de forces polítiques que ho fan possible”.
Entre els objectius estratègics que es marquen en el Pla de Mandat, en destaquen els següents:
• Millorar la gestió de residus i convertir el Berguedà en un territori capdavanter en l’economia circular i la sostenibilitat ambiental.
• Potenciar el teixit productiu i empresarial de la comarca, fomentant la innovació i la competitivitat.
• Reforçar els serveis socials i sanitaris, garantint l’atenció de qualitat i de proximitat a les persones.
• Impulsar la cultura, el turisme i el patrimoni com a eixos de dinamització i cohesió social.
• Promoure l’educació, la formació i l’ocupació, especialment entre els joves i les dones, com a factors clau per a la inclusió i
la igualtat d’oportunitats.
• Reivindicar els recursos i les inversions necessàries per al desenvolupament del Berguedà, especialment en matèria d’infraestructures i mobilitat.
El govern comarcal ha refermat el seu compromís de treballar amb seriositat, rigor, honestedat i transparència, així com de comptar amb la ciutadania i els diferents agents socials del Berguedà per a la implementació del Pla de Mandat. “Volem que la població sigui partícip dels grans objectius del mandat, que sàpiga on som, a on volem arribar i com ho farem”, ha manifestat el president.
A partir d’ara, l’executiu comarcal continuarà treballant per tal de redactar un document final amb totes les aportacions. Quan es tingui, se’n farà una presentació pública.
D’altra banda, al consell d’alcaldies d’aquest dimecres també s’ha informat de la implantació de la nova app Flexitransport pels usuaris del Transport a la Demanda del Berguedà. Aquesta nova eina entrarà en servei el dia 29 de gener en substitució de l’actual.
Al principi de la sessió, Antònia Baraldés, gerent de l’Hospital de Berga, i Alba Oms, gerent de CatSalut-Regió Sanitària Catalunya Central, han intervingut per exposar als alcaldes i alcaldesses de la comarca l’estat actual, els reptes i les necessitats del centre mèdic de referència del Berguedà. Ambdues han demanat el suport i la implicació dels presents per consolidar i millorar l’Hospital de Berga.
Finalment, Sebastià Prat, conseller d’Estratègia de Desenvolupament Comarcal, Indústria i Empresa, ha presentat al consell d’alcaldies la creació de la Planificació Estratègica Comarcal, un document revisable i mòbil en el temps que tindrà la missió principal d’aconseguir uns objectius i una visió de comarca compartida entre tots els pobles i ciutats per aconseguir resultats que beneficiïn a la ciutadania amb el guiatge del Consell Comarcal del Berguedà.
El consell d’alcaldies celebrat a Puig-reig ha finalitzat amb una ronda de precs i preguntes dels alcaldes i alcaldesses, que han expressat diferents dubtes i preocupacions referents a les seves poblacions.