Amb la signatura d’un conveni, es promou la inserció laboral de les persones amb trastorns de salut mental o en risc d’exclusió social. El conveni el van signar el conseller comarcal de l’àrea d’atenció a les persones, el senyor Josep Lara, i el president de la Fundació Privada Horitzó del Berguedà, el senyor Jordi Garcia Petit. L’aportació del Consell Comarcal és de 13.960,44 €.
El Consell Comarcal del Berguedà aposta per promoure la inclusió social, entenent-la com el procés que assegura que totes les persones tenen les oportunitats i els recursos necessaris per participar plenament en la vida econòmica i social i per gaudir d’unes condicions de vida òptimes. Concretament, la inclusió activa consisteix en afavorir l’ocupabilitat d’un gran nombre de persones i en garantir el suport necessari per portar una vida plena a aquelles que no aconsegueixin entrar al mercat laboral. Tanmateix, des del Consell Comarcal es considera que, per afavorir la inclusió social, les entitats del tercer sector social són aliats estratègics que doten de fortalesa i eficàcia aquestes polítiques. El treball en estreta col·laboració amb les entitats socials contribueix a la millora de la qualitat de vida de les persones més vulnerables. Les entitats de proximitat són les que coneixen de primera mà les necessitats reals dels col·lectius més desafavorits. A partir de les experiències d’aquestes entitats, s’estableixen estratègies conjuntes i consensuades per a l’abordatge d’aquestes situacions.
La Fundació Privada Horitzó del Berguedà té com a objectiu la promoció i la integració laboral de les persones amb problemes socials, trastorns de salut mental, persones amb risc d’exclusió social i considera que l’atenció laboral és l’instrument més sòlid per aconseguir uns bons resultats en la inserció social. El treball és un element idoni a partir del qual es pot potenciar una rehabilitació, reeducació i integració de persones en situació d’exclusió social. Per això, ofereixen opcions d’ocupació a persones amb trastorn de salut mental i/o risc d’exclusió social. Aquesta ocupació pot ser productiva (remunerada) o per mancances estructurals de l’entitat en moltes de les ocasions és ocupacional (voluntariat terapèutic).
El Grup Horitzó del Berguedà es troba en una situació complicada ja que disposa de pocs ingressos estables i té una manca de recursos humans per atendre i acompanyar les persones vinculades a l’entitat. Aquesta situació es va agreujar el març de 2018 amb la mort de la seva directora. Ens trobem doncs, amb una entitat única a Berga i al Berguedà i donar-li suport és ajudar moltes persones que pateixen trastorn de salut mental i/o risc d’exclusió.
Amb aquest conveni, l’entitat podrà oferir i/o consolidar les opcions d’ocupació per al 2018 ja que ampliarà la plantilla amb una professional social que podrà vetllar de manera més integral per la situació dels treballadors i voluntaris del Grup Horitzó. També es podran ampliar les hores de la monitora, de 28 a 40 hores setmanals, i així poder acompanyar els treballadors en les tasques del seu dia a dia. Per últim, una persona podrà dedicar unes hores a la nova línia que ha iniciat l’entitat: La botiga de la Manela.
El Consell Comarcal del Berguedà pot oferir aquest suport gràcies a la Diputació de Barcelona amb el programa complementari per a la garantia del benestar social.
La notícia a altres mitjans:
El Consell del Berguedà dona suport al Grup Horitzó per promoure la inserció laboral – NacióBerguedà