El Consell Comarcal del Berguedà ha impulsat el reciclatge d’envasos de vidre a 232 establiments del sector d’hostaleria i restauració de la comarca. S’ha fet una campanya que ha consistit en visites personalitzades als locals i s’ha recordat l’obligatorietat de separar els envasos de vidre en línia amb el compliment de la normativa vigent a Catalunya i al municipi. Aquesta iniciativa s’ha dut a terme en col·laboració amb Ecovidrio des de l’agost del 2021 i fins el març d’enguany.
En la primera fase de la campanya un equip d’educadors ambientals ha realitzat enquestes i entrevistes als establiments de la restauració i l’hostaleria per conèixer de primera mà quines són les seves necessitats i poder adequar els recursos existents. A més, han ofert informació detallada als locals de com reciclar correctament i dels avantatges socials, econòmics i ambientals que té el reciclatge d’envasos de vidre.
En aquesta primera fase es van fer visites a 232 establiments. D’aquest total, d’aquests 116 es van descriure com a recicladors (57%), 72 com a dubtosos (35%) i els 17 restants (8%) com a no recicladors. Un cop valorades les necessitats d’aquests establiments, es van lliurar un total de 102 cubells.
En la segona fase es va enviar una carta d’advertiment signada pel Consell Comarcal dirigida els establiments no recicladors i dubtosos i es van efectuar entregues de més cubells als establiments interessats. Finalitzades les fases 1 i 2, els percentatges de recicladors va ser del 86%, el de dubtosos el 6% i els no recicladors del 8%.
En la tercera fase de la campanya es va insistir en els establiments que no reciclaven correctament i es va enviar una carta informativa signada per l’Ajuntament del municipi en qüestió.
Finalitzada la tercera fase la taxa d’establiments recicladors va evolucionar del 57% inicial al 100% . És a dir, actualment 232 establiments de la comarca separen i reciclen correctament els seus envasos de vidre i s’han lliurat un total de 114 cubells adaptats a les necessitats del sector hostaler.
Per tal de facilitar el reciclatge de vidre al canal Horeca (hostaleria, restauració i càtering), Ecovidrio ha instal·lat al Berguedà 88 contenidors especials amb una boca més ampla i un sistema d’elevació hidràulic, que permeten el reciclatge de grans quantitats de vidre. Així mateix, l’entitat ha lliurat, sense cost per al sector hostaler, 74 cubells adaptats amb rodes per facilitar el transport dels residus de vidre.
El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha destacat “la bona disposició dels establiments” per tenir en compte la necessitat de reciclar. L’hostaleria genera, aproximadament, el 52% dels envasos de vidre d’un sol ús, “per això la seva col·laboració és clau per incrementar les xifres de recollida selectiva d’envasos de vidre a cada municipi per tal d’aconseguir els propòsits de reciclatge”. Linares ha indicat que “avançar en la implantació d’hàbits sostenibles al sector suposa una millora significativa en la lluita contra el canvi climàtic, i per a la salut col·lectiva”.
Beneficis ambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de forma indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre s’evita que aquest producte vagi als abocadors escurçant-ne la vida útil.
Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra l’emergència climàtica. En fer servir calcí – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.
Paral·lelament, es minimitzen les emissions de CO2 en el procés de fabricació i s’estalvia energia.