300 alumnes del Berguedà han escoltat contes inclusius per treballar la diversitat funcional i promoure la inclusió social. Durant els mesos d’abril i maig, uns 300 alumnes de 9 centres de primària, d’entre 6 i 12 anys, han escoltat “Els contes de l’Ona”. La protagonista, l’Ona, és una nena alegre que va en cadira de rodes, porta un pegat a l’ull i ens explica les seves aventures. En el primer conte, “L’Ona i el seu aniversari”, coneixem el personatge, la seva família i els seus amics. En el segon, “L’Ona i la pedra màgica”, la protagonista va a la muntanya amb la seva cadira Joëlette, una cadira d’una roda dissenyada per desplaçar-se per qualsevol tipus de terreny.
Els dos contes són narrats per l’Anna Garcia, la seva creadora, amb l’ajuda de la seva germana Cristina. El 2006, l’Anna va patir una hemorràgia cerebral i, a conseqüència d’això, té la mobilitat reduïda, va en cadira de rodes i porta un pegat a l’ull. De fet, la idea de crear el personatge de l’Ona sorgeix quan l’Anna s’adona que els nens i nenes se la queden mirant pel carrer estranyats. Per aquest motiu i amb l’objectiu de donar a conèixer la seva realitat, va tenir la idea de crear un personatge que anés amb cadira de rodes i portés un pegat a l’ull igual que ella.
El taller s’ofereix als centres educatius a través del Catàleg d’Activitats Formatives anual del Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i consisteix en la narració d’un conte relacionat amb la diversitat funcional i la realització d’una reflexió dinàmica i participativa del relat i la temàtica. L’experiència permet als infants conèixer la diversitat en primera persona. El Consell Comarcal ha regalat un conte a cada escola participant perquè pugui continuar obrint la mirada dels infants a les diferents maneres de funcionament de les persones.
La notícia a altre mitjans: