El Consell Comarcal del Berguedà ha organitzat un taller de compostatge que tindrà lloc el dimarts, 9 de maig, a l’aparcament municipal de Borredà de 12 h a 14 h. Servirà per mostrar què és el compost, com es pot obtenir, els seus beneficis pel medi ambient i com s’ha de fer servir un compostador. Aquesta activitat és oberta a tota la població. També hi participaran alumnes i mestres de l’escola de Borredà.
Aquest taller s’emmarca dins de la Setmana Internacional del Compost 2023 (ICAW 2023) que se celebra fins al 13 de maig. La temàtica d’enguany és “Sòls sans i aliments més saludables…Compost!”. El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbica de la matèria orgànica a partir del procés de compostatge. Com per exemple: els fems, la fracció orgànica, les restes vegetals o el fang.
El compostatge de la matèria orgànica té diferents beneficis. A nivell mediambiental suposa reduïr el nombre de tones de residus que van a parar a l’abocador i s’allarga de vida útil d’aquesta infraestructura. També es redueixen les emissions de gasos d’efecte hivernacle que es generen quan la matèria orgànica va a parar als abocadors..
El compostatge també comporta reduir la contaminació del sòl associada a la producció de lixiviats, que són els sucs que es generen la matèria orgànica va a parar als abocadors. Quan es composta la matèria orgànica s’obté adob orgànic per a cultius i plantes que millora els sòls i la seva resistència a l’erosió. També suposa estalviar en els costos de la gestió de residus a més d’aconseguir recursos (el compost) a partir de residus (restes de menjar i vegetals) fomentant l’economia circular. Igualment, es disposa d’adob orgànic de forma gratuïta.
El compostatge de matèria orgànica al Berguedà es va iniciar l’any 2010. Consisteix a dipositar matèria orgànica en uns compostadors (una mena de caixes de color verd) perquè es descompongui i es converteixi en adob per la terra. Periòdicament, s’ha de remoure la matèria orgànica i airejar-la per afavorir la descomposició de les restes de menjar o vegetals que s’hi poden dipositar.
Al Berguedà, la gestió de la fracció d’orgànica es realitza mitjançant compostatge comunitari en 7 municipis de menys de 1.000 habitants: Borredà, Castellar de N’hug, Gósol, La Nou de Berguedà, Vallcebre, Saldes i Montmajor
La comarca produeix, aproximadament, uns 11 metres cúbics d’adob anuals a través del mig centenar de compostadors comunitaris i de càmpings, restaurants i escoles de la comarca. El compost l’utilitzen els mateixos usuaris que composten o bé els respectius ajuntaments per a ús públic.