La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, i l’alcalde de Guardiola i president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, han signat aquest dilluns al monestir guardiolenc de Sant Llorenç el conveni de col·laboració que convertirà aquest singular espai en un centre per a la interpretació, l’estudi i els itineraris romànics del Berguedà. La Diputació de Barcelona aporta 1.400.000 euros al projecte.
El centre acollirà una experiència innovadora amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament econòmic, cultural, social i turístic de Guardiola i del conjunt del Berguedà.
És previst que les obres comencin el 2023 i acabin el 2025. Serviran per posar al dia el monument i el seu entorn. S’adequaran les diferents estances de l’interior del monestir de la planta baixa, la primera planta, la segona i la tercera perquè esdevingui una infraestructura per donar a conèixer el romànic del Berguedà a escala nacional i internacional, en base també al conjunt d’esglésies restaurades a la comarca per la Diputació de Barcelona al llarg dels anys. Mantenint les activitats culturals que es fan actualment a l’església, el futur centre projectarà el monestir com una experiència innovadora i contemporània de la interpretació del romànic; que fomenti el desenvolupament econòmic, social, cultural i turístic del municipi de Guardiola i de tota la comarca.
Josep Lara ha valorat i agraït “la important inversió que destina la Diputació de Barcelona per convertir el monestir de Sant Llorenç en l’epicentre de l’art romànic al Berguedà. És un somni fet realitat”. El dirigent ha assegurat que “a partir d’avui Guardiola i el Berguedà canviaran. Aquesta actuació serà un revulsiu econòmic que suposa un pas endavant no només per Guardiola sinó per la comarca, ja que esdevindrà un motor de dinamització cultural, turístic i econòmic. Tothom en sortirà beneficiat”.
Així mateix, ha destacat el paper que ha jugat la Diputació des del 1996 per tal de restaurar el monestir i fer que torni a brillar esdevenint un actiu de la vida berguedana amb una inversió de 7.322.811,86 d’euros, xifra a la qual caldrà afegir els 1,4 milions que hi aportarà ara.
El president comarcal també ha remarcat la feina que ha fet l’ens provincial per restaurar i mantenir el patrimoni romànic de la comarca des del 1914 i fins a l’actualitat actuant per preservar 38 esglésies, monestirs, castells o ponts dels municipis d’Avià, Bagà, Berga, Borredà, Capolat, Casserres, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Cercs, Gisclareny, Guardiola de Berguedà, Montclar, La Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Vallcebre, Vilada i Viver i Serrateix.
Innovació, desenvolupament i projecció
El futur centre per a la interpretació, l’estudi i els itineraris romànics del Berguedà al monestir de Sant Llorenç oferirà una experiència innovadora al país, que permetrà interpretar la memòria romànica des de la contemporaneïtat. L’objectiu és situar el coneixement i la interpretació d’un art ancestral com el romànic en totes les seves accepcions (arquitectura, pintura, escultura, música…) com a base per al desenvolupament de nou coneixement i noves expressions artístiques que transcendeixin els significats de l’art romànic i el contextualitzin en el món actual.
Un altre dels grans eixos del projecte és el del desenvolupament econòmic, social,cultural i turístic de Guardiola i de la comarca. Així, el futur centre d’interpretació i estudi contempla les activitats culturals que es desenvolupen al voltant del monestir de Sant Llorenç com a espai catalitzador i dinamitzador de l’oferta cultural de l’alt Berguedà.
Finalment, aquest centre d’interpretació, estudi i difusió es basa en la xarxa de l’art romànic del Berguedà, que, de manera capil·lar, va més enllà de les seves pròpies fronteres, i uneix amb l’esperit inicial d’aquest art un nou missatge cap a la nostra contemporaneïtat amb els valors col·lectius que el romànic preconitzava.
Des del monestir de Sant Llorenç es coordinen actualment les visites a diversos recursos del romànic del Berguedà, com són l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs), l’església de Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), l’església de Sant Vicenç de Rus (Castellar de n’Hug) i l’església de Sant Vicenç d’Obiols (Avià). L’any 2021 van rebre 6.900 visitants, dels quals més de 3.600 van participar en actes culturals al monestir de Sant Llorenç (tot i la restricció d’ocupació de bona part de l’any 2021 a causa de la Covid-19).
Calendari de les actuacions
Segons l’acord signat aquest dilluns, els pròxims mesos es començaran a redactar els projectes tècnics per poder començar les obres l’any que ve. Es preveu que els treballs acabin el 2025. El projecte preveu intervencions les diferents estances de l’interior del monestir, on s’adequaran els accessos i es faran obres per adequar l’espai a usos expositius i polivalents (tallers, reunions, programes educatius i serveis).
El monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà
El monestir de Sant Llorenç està situat al municipi de Guardiola de Berguedà, en un altiplà a ponent de la vila des d’on domina l’aiguabarreig del Bastareny i el Llobregat. És propietat del Bisbat de Solsona i l’ús de l’espai és de l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà.
Les actuacions de millora han estat a càrrec de la Diputació de Barcelona. La corporació hi ha invertit, des del 1996, més de 7 milions d’euros.