El nombre d’anyells sacrificats amb motiu de la Festa del Xai al Berguedà serà de 150, una quantitat lleugerament superior a l’any passat. S’escau el diumenge, 16 de juny. És una data assenyalada en el calendari de la comunitat musulmana. Començarà amb una pregària familiar o comunitària a la mesquita dels diferents municipis berguedans. Tot seguit, ja es podrà realitzar el sacrifici dels animals a l’escorxador municipal de Berga per part de personal qualificat i complint totes les mesures legals i sanitàries establertes.
L’organització i la logística de la matança ritual així com del bon desenvolupament del lliurament dels animals, recau en l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga en coordinació amb l’àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà, responsables de Salut Pública de la Generalitat, carnissers de la comarca, efectius de la Policia Local de Berga i dels Mossos d’Esquadra.
La persona encarregada de degollar els xais ha de ser musulmà i es tracta d’un professional degudament acreditat per fer aquesta feina. Abans del sacrifici, però, s’adopten les mesures preceptives per complir la normativa del benestar animal.
En les feines de sacrifici i especejament que es duran a terme a l’escorxador municipal de Berga és previst que hi treballin una desena de persones per poder donar sortida a la feina. Els animals es lliuraran el mateix dia a mitja tarda.
Enguany s’han habilitat tres punts de recollida dels xais a Berga per les famílies que els han encarregat i que els paguen. Una setantena de béns s’entregaran a la carnisseria islàmica situada al carrer Aurora Bertrana, uns quaranta més es donaran al pati de l’institut Guillem de Berguedà que estarà senyalitzat i quatre caps més es donaran a una carnisseria islàmica de Santa Eulàlia. El lliurament es farà de forma esglaonada i personal del mateix escorxador avisaran a les famílies de quan els poden anar a recollir. Aquesta carn s’haurà de deixar reposar abans de menjar-ne.
La tradició estableix que la família es queda amb una tercera part de l’animal sacrificat, mentre que la resta es reparteix entre les persones necessitades, el veïnat, els amics i coneguts.
El gest d’Abraham, l’origen
La Festa del Sacrifici es fa en record del gest d’Abraham quan aquest va estar a punt de sacrificar el seu fill per ordre divina, però, finalment, Déu el va aturar i li va donar un xai per matar-lo, un episodi que recull l’Alcorà i la Bíblia.
La Festa del Xai se celebra el setè dia de l’últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que milions de persones musulmanes fan anualment a la ciutat de La Meca, a l’Aràbia Saudita, en compliment d’un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l’Islam. En tractar-se d’un calendari lunar, la data de la celebració és mòbil i cada any s’avança onze dies, aproximadament, al calendari gregorià. Així, el 2023 la celebració es va escaure el 28 de juny, mentre que el 2022 fou el 9 de juliol, el 2020, el 30 de juliol o el 2019 va tenir lloc l’11 d’agost.