El president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé i el de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall juntament amb el conseller de Projectes Comarcals i Europeus, Moisès Masanas, han presentat, aquest dimarts, el projecte anomenat “Una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món” que amb una ajuda de 2,5 milions d’euros dels Plans de Sostenibilitat permetrà desenvolupar 16 projectes de dinamització i digitalització turística a la comarca. L’objectiu és crear noves activitats i recursos que facilitin el desenvolupament econòmicament del Berguedà.
Aquesta iniciativa està finançada pel “Pla de Recuperació, transformació i Resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU” a través dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació que són gestionats pel ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç.
La presentació esmentada ha tingut lloc a les instal·lacions del complex Berga Resort i ha aplegat més de mig centenar de representants del sector turístics berguedà. S’ha informat de la creació de taules de turisme actiu, promoció turística, mobilitat on treballaran conjuntament representants del sector públic i del privat.
El Llobregat com a fil conductor
Aquesta proposta inclou actuacions per crear propostes de turisme amb el riu Llobregat com a fil conductor. L’objectiu és que esdevinguin un motor econòmic per la comarca a través de l’esport i el turisme actiu. Es faran en quatre eixos. El de transició verda i sostenible preveu l’adequació d’equipaments com a punts d’acollida per itineraris no motoritzats i la rehabilitació sostenible d’un edifici públics d’ús turístic que consisteix en la rehabilitació d’un local a Guardiola de Berguedà perquè aculli esportistes entre els quals ciclistes.
Pel que fa a l’eix de millora de l’eficiència energètica, preveu actuacions d’ordenació de la mobilitat i l’accessibilitat al riu Llobregat a cal Rosal, la redacció i implementació d’un pla de mobilitat, fer noves accions per potenciar el paper del Berguedà com a destinació bike friendly, el condicionament de la ruta del carrilet a Gironella així com ampliar i fomentar el sistema de transport a la demanda de la comarca, entre d’altres.
A l’eix de transició digital es preveu creació de l’experiència immersiva al patrimoni industrial i cultural al Museu del Ciment del Clot del Moro a Castellar de n’Hug, desplegament d’infraestructures de connectivitat, un diagnòstic per esdevenir Destí Turístic Intel·ligent (DTI, el desenvolupament de plataformes i sistemes DTI i l’elaboració i implementació d’un Pla de Màrqueting Digital.
El darrer eix, el de la competitivitat preveu la creació d’un edifici per donar serveis a les activitats del pantà de la Baells a Cercs, la creació de canals de treball amb el sector de la destinació.
Es preveu que a finals del 2024 s’hagin executat el 75% del total de les actuacions previstes per valor d’1.875.000 euros.