La sala de plens de l’Ajuntament de Cercs ha acollit aquest dijous al migdia l’acte de constitució de l’Associació de Municipis del Parc Rural Regional del Prepirineu Català.
El nou parc rural regional l’integren els municipis de Castellar del Riu, Cercs, Fígols, Vallcebre i el Consell Comarcal del Berguedà. Per les característiques de població d’aquests quatre municipis berguedans, la creació del parc rural busca mancomunar serveis per tal de donar resposta a les seves mancances. Esdevé doncs, un Parc de Desenvolupament Rural.
L’àmbit territorial d’aquesta associació són els municipis que estan en l’àmbit d’influència del Parc Rural Regional del Prepirineu Català. Es defineix aquest àmbit territorial com la part de l’Alt Berguedà que inclou la Vall de Peguera i el seu entorn immediat.
L’Associació de Municipis esdevé l’òrgan gestor del Parc Regional i s’integra dins la xarxa de parcs rurals de la Diputació de Barcelona.
Després de dos anys de treball, el nou parc rural regional s’ha presentat en un acte de constitució en el que hi ha assistit el president del Consell Comarcal, Josep Lara, el conseller comarcal d’Entorn i Medi Natural, Pep Llamas, alguns alcaldes dels municipis implicats, Jesús Calderer de Cercs, Adrià Solé de Castellar del Riu, Lluís Cadena de Vallcebre, a més de Valentí Junyent, diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona.
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha afirmat que “avui és un dia important pel Berguedà. Amb la creació del nou parc es demostra més que mai la potencialitat dels consells comarcals en els territoris rurals. Si no hi ha la voluntat de tirar endavant aquests projectes es fa molt complicat regular qüestions com per exemple l’accés a camins o el tema dels bolets. Aquest és el camí perquè els ajuntaments vegin que tenim la capacitat d’aglutinar i mancomunar aquests serveis. Encetem un nou camí que donarà molt bons resultats i vull agrair especialment la feina de tècnics i del conseller Pep Llamas”.
Per la seva banda, Pep Llamas, conseller d’Entorn i Medi Natural, ha exposat que “tenint en compte les dificultats de viure i treballar en entorns de muntanya i per poder reequilibrar econòmicament i socialment el pais, aquestes zones no han de ser sols d’esbarjo sinó territoris econòmicament sostenibles i espais ecosistèmics que siguin rescabalats de l’aportació que fan a les zones metropolitanes.
“La nostre societat ha d’entendre el gran valor que tenen aquestes espais i contribuir al seu manteniment, ja que tenen un valor i generen uns beneficis a l’economia que la societat ha de tenir en compte”, ha apuntat Llamas.
Gestió del territori per valoritzar el seu patrimoni natural, cultural i humà
El Parc Rural Regional del Prepirineu Català pretén gestionar el territori aplicant els conceptes de sostenibilitat, economia circular, canvi climàtic, preservació de la biodiversitat, agricultura i ramaderia sostenible, turisme de natura, preservació paisatgística, desenvolupament rural i manteniment de l’espai rural.
Els objectius principals del nou parc rural són protegir i valoritzar el patrimoni natural, cultural i humà del territori on s’implanta per constituir una unitat que per les seves característiques naturals i geogràfiques determini una idiosincràsia socioeconòmica definida.
A més, vol valoritzar el territori tot aplicant una política innovadora d’ordenament i desenvolupament econòmic, social i cultural, respectuosa amb el medi ambient i que en garanteixi el seu desenvolupament amb igualtat de condicions que altres zones del país.
Per últim, es pretén gestionar harmoniosament les zones rurals, conservar la diversitat biològica de l’entorn, preservar i valoritzar els seus recursos naturals, els seus paisatges, els seus paratges i el seu patrimoni cultural.
Aplicant tots aquests conceptes esmentats, el Parc Rural Regional del Prepirineu Català vol anar més enllà i donar significació a l’espai rural del Prepirineu català. És per aquest motiu que es crea un figura específica que dota al territori d’un element de gestió que integra aquests conceptes per adaptar-los i integrar-los al territori.
El Parc Regional, esdevé doncs una veritable caixa d’eines perquè els Ajuntaments i el particulars se’n puguin servir d’acord amb les seves necessitats.
Revitalitzar el sector primari i terciari
En l’espai del nou Parc Rural Regional del Prepirineu Català s’hi realitzen actualment activitats relacionades amb el sector primari i terciari.
És per això que amb la creació d’aquest nou espai es pretén valoritzar els dos sectors. El sector primari, amb una aposta clara pels productes de qualitat i proximitat, tot recuperant produccions perdudes i millorant les existents amb la finalitat de la rendibilitat de les produccions pel mantenint de la població en l’espai rural.
Pel que fa al sector terciari, que te a veure amb la natura i el medi rural, cal ajustar la densitat turística i la tipologia de l’activitat al medi rural. El repte està en aconseguir que el visitant s’adapti i integri al espai rural tot comportant uns beneficis al territori.
Integrar la propietat i la iniciativa privada en la gestió
El nou Parc Rural vol donar sortida a les necessitats i inquietuds del territori sota el concepte de gestió global. I en aquest sentit cal integrar a la propietat en la gestió. Al Parc Regional la major part de la propietat és d’àmbit privat, i sense la seva integració en la gestió es impossible dur a terme cap projecte. Cal Integrar-les en la gestió i establir formules de participació de l’empresa privada, establir models de governança àgils i eficients i adaptats a la realitat del territori i valoritzar els serveis ecosistèmics que genera al conjunt del territori i que pugui integrar el finançament privat a través del desenvolupament d’activitats.