El Consell Comarcal del Berguedà ha presentat l’itinerari exterior anomenat la Ruta del Cretaci que permetrà als visitants del Centre d’Interpretació de Fumanya contemplar de més a prop els milers de petjades fòssils de dinosaure que es conserven a la paret d’aquest jaciment, un dels més importants d’Europa i també a nivell mundial.
La nova ruta permetrà als visitants descobrir les més de 3.500 icnites en aquesta zona paleontològica única. Aquesta actuació ha suposat una inversió de 651.399 euros i es podrà veure a partir d’aquesta Setmana Santa coincidint amb la nova temporada del centre d’interpretació. Fins ara, els visitants podien observar les petjades des de la terrassa exterior de l’edifici del centre paleontològic, però no era possible que s’hi acostessin per observar-les amb seguretat, ja que el camí que permetia aproximar-s’hi estava en mal estat i en faltava un tram.
Aquest dimarts s’ha fet la visita a l’itinerari. Hi han intervingut el president de l’ens comarcal, Ramon Caballé, el vicepresident i conseller de Projectes Comarcals i Europeus, Moisès Masanas i l’alcalde de Fígols, Otger Calduch. Han coincidit a destacar la importància d’aquest patrimoni pel Berguedà i la necessitat de sumar forces per potenciar-lo.
A l’acte també hi han assistit, els batlles de Cercs, Urbici Malagarriga; el de Vallcebre, Lluís Cadena, el de Guardiola de Berguedà, Ferran Sayes, el de la Nou, Josep Maria Peixó i la batllessa de Saldes, Dolors Jiménez. La directora del Museu de les Mines de Cercs que s’ocupa del centre interpretatiu de Fumanya, Alba Boixader ha estat l’encarregada de conduir el recorregut.
Aquest projecte ha comptat amb el suport econòmic del Programa Operatiu FEDER 2014-2020, el Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) 2020-2024 de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Caixa i la Diputació de Barcelona. El Consell Comarcal del Berguedà s’ha encarregat de trobar el finançament necessari i ha gestionat l’obra.
L’itinerari exterior consisteix en un recorregut d’1,5 quilòmetres que s’inicia al Centre d’Interpretació i que transcorre per diversos camins, miradors i àrees de descans. Es podrà explicar als visitants els valors presents al jaciment: paleontologia, natura, geologia i paisatge.
El punt culminant de l’itinerari és la visita de les petjades de dinosaure que van aflorar quan es va explotar la mina a cel obert de Fumanya Sud a la dècada dels 80 del segle XX i que van ser descobertes pels naturalistes berguedans, Lluís Viladrich i Montse Gorchs. Aquestes petjades constitueixen un valuós testimoni de la vida al final del període Cretaci, fa uns 65 milions d’anys.
El Centre d’Interpretació de Fumanya és una de les principals atraccions turístiques i culturals del Berguedà. Amb la creació del nou itinerari exterior, es pretén millorar l’experiència dels visitants i difondre el patrimoni geològic i paleontològic de la zona.
Les obres a Fumanya licitades pel Consell Comarcal del Berguedà estan cofinançades pel Programa Operatiu FEDER 2014-2020 per un import de 269.173,36 euros, pel Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) 2020-2024 de la Generalitat de Catalunya amb un import de 120.000,00 euros, per la Fundació La Caixa amb 20.000,00 euros i per la Diputació de Barcelona amb 242.226,17 euros.
El jaciment de Fumanya té la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Està inclòs dins del Pla d’Espais d’Interès Natural Serra d’Ensija-Rasos de Peguerai dins la Xarxa Natura 2000.
Les petjades del jaciment de Fumanya estan situades a una paret de roca calcària. Sobre aquesta paret s’hi han registrat més de 3.500 petjades de dinosaure, formant uns rastres. Es tracta, per tant, d’un jaciment excepcional per la seva riquesa paleontològica i geològica.