Res és impossible. D’aquí el nom (Im)Possible,un àlbum infantil il·lustrat que, a partir de l’experiència del berguedà Xavier Pujols, explica als infants que és la diversitat funcional i l’aposta d’educar amb valors enriquidors com el de la diferència per aconseguir una societat inclusiva i més justa.
El conte s’ha presentat aquest divendres a la tarda al Local del Blat de Gironella. L’acte que s’ha fet complint totes les mesures anti covid-19, ha comptat amb la participació de Teresa Terricabres, regidora de l’Àrea d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Gironella, Xavier Pujols, inspirador del conte, Montse Clotet, il·lustradora i escriptora, Jaume Huch, editor d’edicions L’Albí, M.José Moya, de la Federació d’Entitats de Persones amb Discapacitat Física (Ecom) –que ha intervingut amb un missatge gravat-, Mireia Espinet, cap del Servei de Voluntariat, Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona que hi participat a través d’un missatge enregistrat. I Anna Maria Serra, consellera comarcal d’Atenció a les Persones.
De forma planera i didàctica, (Im)Possible explica com és el dia a dia d’una persona amb diversitat funcional que compta amb un assistent personal que l’ajuda en tot allò que li cal com per exemple a l’hora de preparar els àpats, fer les tasques de la casa i d’acompanyar-lo als llocs on no pot anar sol. D’aquesta manera, es promou una vida molt més autònoma de les persones, alhora que es facilita la inclusió social.Xavier Pujols ha agraït l’edició del conte -“n’estic molt content”- i ha reivindicat la figura de l’assistent personal.
Xavier Pujols té 37 anys, pateix una paràlisi cerebral des que era petit i, malgrat això, viu al seu propi pis, treballa, queda amb els amics, es desplaça amb la seva cadira elèctrica i utilitza el servei d’autobusos del transport públic, fa voluntariat a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, s’ha llançat en parapent i ha viatjat per països de diferents continents. La determinació i la voluntat de superació de Xavier Pujols- que ha desterrat la paraula impossible del seu vocabulari-, és un exemple per a la quitxalla.
Justament, (Im)Possible posa l’accent en la diferència “per trencar estereotips i fomentar una societat inclusiva en la que els drets de les persones i dels diferents col·lectius en risc d’exclusió formin part inherent dels valors dels infants i joves” ha declarat la consellera d’Atenció a les Persones. Anna Maria Serra ha assegurat que “com a administració tenim el deure de sensibilitzar, educar i fer pedagogia i destinar recursos per fomentar la igualtat i crear oportunitat per aquest col·lectiu”.
El conte serveix també per reivindicar la figura de l’assistent personal, un recurs que finança la Generalitat des del 2007 i que presta Ecom, un moviment associatiu de persones amb discapacitat física que treballa perquè les persones del col·lectiu s’empoderin i per aconseguir una societat inclusiva que garanteixi els seus drets. Actualment, la Generalitat està redactant un decret per millorar el servei d’assistent personal que donaria més oportunitats d’autonomia i vida independent a més persones.
Tallers a les escoles
El protagonista d’(Im) Possible, Xavier Pujols explicarà la seva experiència en primera persona a través de diferents tallers que se celebren fins a finals d’aquest curs a escoles de la comarca. En concret es duran a terme als centres educatius d’infantil i primària d’Avià, Sant Marc de Gironella, Princesa Làscaris de Casserres i Santa Eulàlia de Berga. Es tracta de conscienciar la quitxalla que conviure a una societat diversa, els permetrà viure en igualtat d’oportunitats. En aquest sentit, la consellera Anna Maria Serra ha destacat que l’aposta del Consell Comarcal del Berguedà per crear recursos pedagògics com aquests permetrà “obrir el camí cap a una societat més justa i integradora”.